Sait Faik'le Elli Yıl
Sayı 13: Güz 2003

Kanat’ın 13. sayısı biraz gecikmeyle karşılıyor değerli okurlarını. Gecikmenin temel nedeni, büyük öykücü Sait Faik Abasıyanık’ın 50. ölüm yıldönümü ile ilgili etkinliğimizin tarihini, yerini ve içeriğini netleştirmenin epey zaman almasıydı. Büyük öykücümüz, 9-10 Mayıs 2004, Pazar ve Pazartesi günleri Burgazadası Öğretmenevi’nde düzenleyeceğimiz bir etkinlikte anılacak ve yapıtları yeniden değerlendirilecek. Etkinliğin ilk gününde değerli edebiyatçılarımız, Sait Faik’i yakından tanıyanlar, anı ve gözlemlerini bizlerle paylaşacaklar. Etkinliğin ikinci gününde ise Sait Faik ve yapıtları hakkında bilimsel bildiriler sunulacak. Bu etkinliğimizle ilk kez Ankara dışına taşınıyor, Saitseverlerle onun mekânında buluşuyoruz. Etkinliğe bilimsel bildirileri ile katılmak isteyenlerin bu sayfadaki duyurumuzu dikkate almalarını öneririz.

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü ve Türk Edebiyatı Merkezi, 2003-2004 akademik yılının ilk döneminde yine bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. 15 Aralık’ta yapılan “Çağının Eleştirmeni: Hüseyin Cöntürk” ile 25 Aralık’ta yapılan “Edip Cansever 75 Yaşında” başlıklı etkinliklerimizle ilgili haberlere bültenimizin bir sonraki sayısında yer vereceğiz.

Bu sayımızda ise, geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan değerli Türk edebiyatı hocası Prof. James Stewart-Robinson’la ilgili bir değerlendirme yer alıyor. Geçtiğimiz haftalarda yitirdiğimiz büyük Türkoloji bilgini Andreas Tietze’nin etimoloji sözlüğünün ilk cildini konu alan dikkate değer bir çalışmayı da sayfalarımızda sunuyoruz. Bunların dışında, Türkçeden Batı dillerine yapılan çevirilerle ilgili bir değerlendirmeye, Halil İnalcık’ın Şâir ve Patron başlıklı kitabıyla ilgili bir yazıya, Gazi Üniversitesi’ndeki bir sempozyumla ilgili habere, bölümümüz öğrencilerinin tezleri ve yayınları hakkındaki bilgilere de sayfalarımızda ulaşabileceksiniz. Bu sayının sürprizi ise galiba “Kuram Şiirleri” hakkındaki yazı.

Sekreterimiz Aslıhan Selvi’nin bir oğlu oldu. Aslıhan Hanım ile Bayram Bey’i kutluyor, küçük Reşit’e “hoşgeldin” diyoruz.

Yeni sayılarda buluşmak dileğiyle…

Süha Oğuzertem

suha@bilkent.edu.tr