14.Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması Sonuçları Belli Oldu!





14. “Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması” Finali 16-17 Mayıs 2023 tarihlerinde Darüşşafaka Eğitim Kurumlarında gerçekleşti. 16 Mayıs’ta tüm finalist öğrenci ve danışman öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen açılış töreninin bu yılki konuşmacısı Darüşşafaka Cemiyeti Darüşşafaka Kültürü ve Tarihi Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Sayın Doktor Öğretim Görevlisi SERPİL TUNÇER oldu.

Açılış törenin ardından; Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Azer Kerimov; ODTÜ KKTC Kampüsünden Doç. Dr. Erhan Gürel ve Doç.Dr.Kürşat Aker ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Dr. Selim Bahadır’dan oluşan jüriye finalist öğrencilerin sunumları gerçekleşti. 

Proje sunumlarının ardından jüri üyelerimiz değerlendirmelerini yaptılar.

Jüri değerlendirmelerine göre 17 Mayıs’ta düzenlenen kapanış ve ödül töreninde açıklanan yarışma sonuçları şöyle:

Birincilik Derecesini; “KOSİNÜS DEĞERİ RASYONEL SAYI OLARAK VERİLEN AÇILARA SAHİP TAM SAYI KENARLI ÜÇGEN’’ adlı projeleriyle İzmir Çiğli Fen Lisesinden Hamza Kağan Özer ve Tarık Tamer aldılar.

Teşvik Ödülünü; “GEOMETRİK ÖRÜNTÜLERİNDE FİBONACCİ VE LUCAS SAYI DİZİLERİNİN ELDE EDİLMESİ” adlı projeleriyle, İstanbul Kültür Koleji Fen Lisesinden Murat Cevlan ve Arda Luka Tutuş kazandılar.

Final Sergisine katılan yarışmacı öğrenciler, danışman öğretmenler, sergiyi gezen öğrenciler ve Darüşşafaka Lisesi Matematik Bölümü öğretmenleri oylarıyla belirlenen
Genç Salih Zeki” derecesinin sahibi ise “KUVVET FARK ÜÇGENLERİNİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ VE YENİ BİR ASAL SAYI ALGORİTMASI” adlı projeleriyle İzmir Özel Gelişim Kolejinden Mert Ege Özal ve Arda Kahveci oldu. Ayrıca genel yarışma dışında değerlendirmeye alınan Darüşşafaka’lı öğrencilerin hazırlamış olduğu 5 proje sunumu gerçekleşti.

Birincilik Derecesini; ‘’Koordinat Düzleminde Köşeleri Fibonacci Sayıları ile Belirlenen Üçgenlerde Gizemli Alan’’ adlı projeleriyle Ayşe Efe, Çiğdem Efe ve Özlem Efe aldılar.

İkincilik Derecesini;’’Belirli Problemleri İki Farklı Sayma ile Çözerek Kombinasyon Eşitliği Elde Etme’’ adlı projesiyle Hatice Gürbüz aldı.

Üçüncülük Derecesini ise üç farklı proje paylaştı.

‘’Çarpımları Pozitif Bir Tamsayı Olan ve Birbirlerini Sıralı Olarak Bölen Sıralı Sayıların Sayısı’’ adlı projeleriyle Peri Su Koşar, Elif Yılmaz ve Selin Özkan,

‘’Bölenlerin Gizemi:EBOB’’ adlı projesiyle Zeynep Özdemir,

‘’Toplamları Verilen ve EBOB’ları Aynı Olan Sıralı İkililerin Sayısını Bulma’’ adlı projeleriyle Esra Nur Arslan ve Barkın Erzik üçüncülük derecesi aldılar.

Yarışmada dereceye giren tüm öğrencileri ve danışman öğretmenlerini tebrik ediyoruz.

15. “Salih Zeki Matematik Araştırma Projeleri Yarışması” final töreninde tekrar bir araya gelebilmeyi temenni ediyoruz.