01.04.2008, Radikal Gazetesi

SEYAHATNAME'NİN 350 YILLIK SEYAHATİ

seyahatname'nin 350 yıllık seyahatiBilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, 3-5 Nisan tarihleri arasında, otuza yakın bildirinin okunacağı Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi sempozyumu düzenliyor. 10 ciltlik ünlü ‘Seyahatname’yle tanınan Evliya Çelebi, yalnızca bir gezgin değil çağının tanığı önemli bir yazar kuşkusuz. 1611-1682 yılları arasında yaşayan Evliya Çelebi, kendinden önceki gezginlerin tersine ‘Seyahatname’sini kendisi kaleme almış, kendine özgü üslubuyla döneminin siyasal olayları, gördüğü ülkelerin coğrafi özelliklerinin yanı sıra, bina ve anıdan tanımlamış, imparatorluktaki halkların dil ve yaşam biçimlerini de yansıtmıştı. İlk basımı 1898’de yapılan ve daha sonra pek çok yaymevince çeşitli versiyonları yayımlanan ‘Seyehatname’nin günümüzdeki güvenilir bir baskı YKY tarafından yayılıyor. Uzman kadroyla çalışan ve bugüne kadar ‘Seyahatname’nin dokuz cildini yayımlayan YKY, şu sıralar 10. cildi de yayıma hazırlıyor.

Anlatımının özellikleriyle iyi bir röportajcı ve gazeteci de sayılan Evliya Çelebi ve Seyahatname için Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, 3-5 Nisan tarihleri arasında uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Sempozyumda  Prof. Halil İnalcık da bildiri sunacak. Anlatımı ve kurgusuyla çağını aşan ‘Seyahatname’nin, gerek edebiyat açısından, gerekse tarih/kültür yapıtı olarak farklı disiplinlerin bakış açılarından güvenilir son yayımına göre ele alınarak yeniden yorumlanması, öneminin/özgünlüğünün yeniden değerlendirilmesini amaçlayan sempozyuma Prof. Talat Halman başkanlık edecek. Sempozyuma Türkiye ve yurtdışından 35’in üzerinde bilim insanı arasında YKY’deki ‘Seyahatname’ basımının güvenilir olarak gerçekleşmesinde büyük katkısı olan Chicago Üniversitesi’nden Robert Dankoff da bulunuyor. Onur üyeleri Prof. Halil İnalcık ve Prof. Metin And’ın da konuşma yapacağı sempozyumda ‘Evliya Çelebi’nin Gerçekçilik Perdesi’nden (Hendrik Boeschoten), ‘Evliya Çelebi’nin Üslubunun Günümüz Yazarlanndan İhsan Oktay Anar’ın Romanlannda Yeniden Üretimi’ne (Alphan Akgül) ve ‘İkdam Gazetesinde Neşredililirken ‘Seyahatname’ye Muzır Olarak Bakılması’na (Muhittin Eliaçık) kadar 30’un üzerinde sunum gerçekleştirilecek.