01.07.2006 ARTI EĞİTİM

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ‘BİLKENT’ YOLUNDA

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Öngören Yasaya göre, Bilkent Üniversitesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini cazibe merkezi haline getirmek için Ankara, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van’da eğitim bilimleri enstitüleri kuracak; bu enstitülere bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarında laboratuvar okulları açacak. Enstitüler, kampüslerinde uluslararası yüksek kalite ve standarda sahip eğitim merkezi olarak kurulacak ilk ve orta öğretim okullarını, laboratuvar okullar olarak kullanabilecek.

Ankara’daki laboratuvar okulu ile Bilkent Üniversitesi hazırlık okulları ve Bilkent Uluslararası Okulu Öğrencileri ve öğretmenleri birlikte akademik ve sosyal çalışmalarda bulunabilecek. Laboratuvar okullarındaki öğretmenler, kampüslerindeki eğitim bilimleri enstitüsünde yüksek lisans veya doktora öğrencisi olabileceği gibi, eğitim bilimleri enstitüsü öğretim elemanları da laboratuvar okullarında öğretmenlik yapabilecek.

Laboratuvar okullarında 10. sınıftan 11. sınıfa geçişte, Bilkent Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenecek uluslararası sınavlarda başarılı olma şartı da aranacak. Bu liselerden mezun olabilmek için uluslararası bakalorya diploması alınması da gerekecek.

Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van’daki laboratuvar okullarında öğrenim gören öğrencilerin en az yüzde 70’inin burslu okuması zorunlu olacak. Kampüslerde eğitim ve araştırma birimleri ile sağlık merkezi, lojmanlar, misafirhaneler gibi her türlü tesisin kurulması ve işletilmesiyle ilgili, ücretler dahil her türlü giderler ile öğrencilere sağlanacak burslar, Bilkent Üniversitesi kaynakları ile bağışlardan karşılanacak.

Diğer Vakıf Üniversiteleri yapabilir
Yasa, üniversitede çalışan personelin maaşlarından alınan gelir vergisinin bir havuzda toplanarak okul yatırımları için harcanmasını öngörüyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, personel gelir vergilerinin yatırıma aktarılması uygulamasının bu tür yatırımda bulunmak isteyen vakıf üniversitelerinde de gerçekleşebileceğini söyledi. Bu düzenlemeyle Bilkent Üniversitesi’ne bir imtiyaz tanındığını aktaran Çelik, “Projesi olan diğer özel üniversitelere de yapılacak düzenlemeyle aynı imtiyaz tanınabilir” dedi.