01.08.2009, Hürriyet Gazetesi

'Görünmezlik Pelerini' Üretildi 'Görünmezlik Pelerini' Üretildi

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM), cisimleri belli frekanslarda görünmez kılan nanoteknoloji tabanlı malzeme geliştirdi. Türkiye'nin tek Descartes ödüllü bilim insanı olan Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın gözetiminde doktora öğrencisi Atilla Özgür Çakmak'ın geliştirdiği "görünmezlik pelerini", askeri araçların üzerine kaplanacak bir metamalzeme sayesinde tankların hatta havadaki uçakların görünmezliğine olanak sağlıyor. Pelerine ilişkin bilgi veren Özbay, bu teknolojinin sivil uygulama alanlarının da bulunacağını anlatarak, "Örneğin vücudunda kalp pili taşıyanlar güvenle MRI çektirecek. Cep telefonu sinyallerinin rotaları da engellerden en az etkilenecek şekilde yönlendirilebilecek" dedi. Türkiye, ABD ve 2 AB üyesi ülkenin ardından bu tip bir pelerini üretme teknolojisine geçmeyi başaran 4'üncü ülke olurken Özbay, pelerinin çalışma prensibini şöyle anlattı: "Görme ya da algılama, bir cisimden yayılan ya da üzerine çarpıp saçılan elektromanyetik dalgaların algılayıcılara geri dönmesiyle gerçekleşir. Görünmezlik sağlamak için, cismin dalga saçması önlenebilir, dalgaların çarpması engellenebilir ya da bunların gelişigüzel saçılması önlenebilir. Pelerin bu işlevi yerine getiriyor. Fakat henüz tam bir görünmezlik sağlanabilmiş değil."