03.10.2009, Milliyet Gazetesi - Ankara

Kampuste Trafik Düzeni

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ'NDE CEZA PUANI UYGULANIYOR

Bilkent Üniversitesi Trafik Kurulu, her gün 10 bin aracın giriş yaptığı kampüsteki trafik düzenini, uygulamaya koyduğu "ceza puanı" sistemiyle denetliyor.Bilkent Üniversitesi Trafik Kurulu Başkanı Nermin Fenmen, rektörlüğün 1996'da uygulamaya koyduğu sistemle gönüllü akademik ve idari personel ile öğrencilerden oluşan Trafik Kurulunun kampüse sürücü olarak girişi yasaklananlara yönelik "Trafik Eğitim Seminerleri" verdiğini anlattı.

Fenmen, bu uygulamanın geçen yıl Bilkent Üniversitesi kampüsüne araç pulu ile giriş yapacak tüm sürücüler için zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Uygulama nedeniyle katılımcılardan "Ehliyet sahibi olmamızı yeterli görmüyor musunuz?" şeklinde tepkiler aldıklarını dile getiren Fenmen, "Ancak kampus içinde gerçekleşen kaza ve kural ihlali sayısı azaldığına yönelik istatistikler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.

Fenmen, 18-22 yaş arası ölüm nedeninin başında trafik kazalarının geldiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Araç pulu için ilk kez başvuran gençler, genel trafik kuralları, trafik bilincinin önemi ve Bilkent Üniversitesi kampus içi trafik kuralları konusunda bir saatlik eğitimin ardından sınava tabi tutuluyor. Genel trafik ve üniversite trafik kurallarına ilişkin soruların yer aldığı sınavda başarılı olanlar araç pulu almaya hak kazanıyor.

Ceza puanı sisteminde ise trafik işaretlerine uymamak, yayaya geçiş üstünlüğü vermemek, ters yönde seyretmek, görevlinin ikazına uymamak, çevre ve gürültü kirliliği yaratmak, seyir halinde cep telefonuyla konuşmak gibi ihlallerin, belli bir puan ölçüsünde cezaları var. 12 ceza puanına ulaşan sürücüye, 3 ay kampüse girme yasağı uygulanıyor." Üniversiteye her gün giriş yapan araç sayısının yaklaşık 10 bin olduğunu kaydeden Fenmen, uygulamanın ardından kampus içi kaza istatistiklerinin de değiştiğini söyledi. Fenmen, bu istatistiklere ilişkin şu bilgileri verdi: "Ceza puanı uygulaması ve dönem başında bu eğitimlerle 2001 yılından bu yana ağır hasarlı trafik kazalarında 5 kat azalma yaşanırken 2008-2009 öğrenim yılında yaralanmalı trafik kazası hiç olmadı. Geçtiğimiz eğitim - öğretim yılı içinde trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin sayısında yüzde 65 oranında azalma saptandı. Kural ihlalinde bulunanların tümünün bu eğitim programına katılmamış sürücülerden oluştuğu belirlendi. Yine geçtiğimiz yıl kampus içinde ve dışında meydana gelen hafif hasarlı kazaların sayısında da yüzde 56 azalma görüldü." Üniversite Trafik Kurulunun araç pulu almak için eğitim programlarının zorunlu tutulması uygulamasını sürdürdüğünü belirten Fenmen, bu yıl da yaklaşık 1500 öğrenciye eğitim verilmesinin planlandığını kaydetti.