04.08.2006 TAKVİM

TÜRK BAKTI ABD KAPTI

ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde yaptığı araştırmalarda dünyanın ‘en hızlı lazer’ sistemini keşfeden Türk kızı Hatice Altuğ, dünyaca ünlü bilimadamlarını kıskandırdı.

Karar Vermekte Zorlandı
Fırsatlar ülkesi Amerika, ünlü fizik profesörü Einstein hayranı Türk kızı Hatice Altuğ’un ‘en hızlı lazer’ buluşunu alkışlıyor... 28 yaşındaki Antalyalı Hatice, Antalya Anadolu Lisesi’nden başarı ile mezun olduktan sonra Bilkent Fizik Bölümü’nde dikkatleri üzerine çekti. Bu bölümden mezun olduktan sonra Hatice’nin ‘zor seçimi’ geldi çattı. Başarılı öğrenci, ya Türkiye’de kalacak ya da yurtdışında kariyer yapacaktı. Hatice kısa sürede karar verdi. Türkiye, onun geleceği için yeterli değildi. Hatice de ABD’deki Stanford Üniversitesi’ne burslu olarak gitti.

Laboratuvar Kuracak
Birçok ünlü bilimadamı, Hatice’nin buluşunu ‘olağanüstü’ olarak değerlendiriyor ve ‘en gelişmiş lazer’ sisteminin patentini almak isteyen şirketlerin, yüksek ücretleri (12 ila 15 milyon dolar civarında) Hatice’nin önüne koyacağını söylüyor. Türk olmaktan gurur duyan Hatice, “Türkiye’de lisans eğitimi sırasında sınıftaki tek kız bendim. Ülkemizde bu konuda yetenekli birçok genç var. Ancak Türkiye’de yeteneği somut bir gerçeğe çevirmek neredeyse imkansız. Yakında kendi laboratuvarımı kuracağım” dedi.

Tıp Dünyasında Çığır Açacak Buluş
Günümüz iletişim sistemleri, bilgiyi, lazerden çıkan ışığı fiber optik kablolardan ileterek gönderiyor. Hatice’nin çalışması, günümüzün hızlı lazer sistemlerinden 100 kat daha hızlı ve güçlü. Bu yöntem sayesinde, çiplerin boyutu küçülecek ve başta tıp dünyası olmak üzere birçok alanda yeni gelişmeler yaşanacak.

Birçok Ödül Kazandı
2004’te eşi Mehmet Fatih Yanık’la ortak yaptığı çalışma “Optical Switch (Optik Anahtarlar)”, Hatice’ye önce “Silikon Vadisi Birincilik Ödülü” getirdi. Yine lazer üzerine yaptığı başka bir çalışma ile de 2005 yılında “Research Excellence Reward (Mükemmel Araştırma Ödülü)” alan Hatice, bu ödüller ve başarıları sayesinde en büyük çip üreticisi olan Intel’den burs kazandı. Hatice ayrıca, Nature dergisine de birçok defa manşet olmayı başardı.

‘Bunlar Müfredat Dışı’
Gururumuz Hatice, lisede okurken, elektromanyetik dalgalar ve yerçekimi kuvvetleri kanunları gibi konularla ilgili, öğretmenlerine “Hocam, bunlar müfredat dışı” demişti. Öğretmenleri de Hatice’ye “Müfredatta ne yazıyorsa o doğrudur. Onun dışındakiler yanlıştır” diye cevap vermişti. Hatice, birkaç projesi olduğunu açıkladı. Hatice’nin çalışmalarındaki ortağı ise kendisi gibi müthis bir yetenek olan eşi Mehmet Fatih Yanık.