05.08.2007, Milliyet Gazetesi

UNILEVER-BİLKENT İŞBİRLİĞi PROJELERLE HAYAT BULUYOR

Unilever-Bilkent İşbirliği Projelerle Hayat BuluyorHem sanayinin kalkınması hem de üniversitelerin donanımlı mezunlar verebilmesi için güçlenmesi gereken üniversite-sanayi işbirliğinin önemli örneklerinden biri de Unilever ile Bilkent arasında kurulan köprü. Bugüne kadar yapılan üç proje uygulamaya konulmuş bile. Çok sık telaffuz edilen üniversite-sanayi işbirliği aslında diğer ülkelerde de çok ileri seviyede değil. Ancak hem sanayinin kalkınması hem de üniversitelerin donanımlı ve iş hayatını tanıma fırsatı yakalamış mezunlar verebilmesi için güçlendirilmesi çok önemli üniversite-sanayi işbirliğinin. Tabii bu konuda her iki tarafa da görevler düşüyor.

Unilever Türkiye Ankara ve Doğu Anadolu’dan Sorumlu Bölge Satış Müdürü Uğur Göksel’e göre üniversitelerin daha fazla girişimci olup sanayiyle diyalogu geliştirmeleri ve hatta zorlamaları, sanayi kuruluşlarının da bu konuda daha fazla istekli olması ve bu ortamları yaratması gerekiyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli örneklerinden Unilever-Bilkent Üniversitesi işbirliği bundan üç yıl önce oluşturulmuş. 2004 yılında Unilever Lojistik De- partmanında staj yapan Elif Bozoğlu’nun Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü proje çalışmalarını anlatması ve tanıtmasıyla başlamış ortak çalışmalar. Bu 3 yıl içinde de birbirinden farklı 3 proje gerçekleştirilmiş.

PROJELER HÂLÂ UYGULANIYOR

İlk projenin adı “Distribütör Performans İyileştirme Sistemi”: Distribütörlerin performanslarının ölçümlenmesi ve bu paralelde geliştirilmesi gereken alanların tespit edilerek geliştirilmesi sağlanıyor. Göksel projenin, günün şartlarına göre uygun hale getirilerek halen kullanıldığını belirtiyor. İkinci proje, “Ürünlerin Rafta Bulunabilirliğini Artırmak Amaçlı Sipariş Takip Sistem Tasarımı.” Göksel “Ankara’da uygulanan proje ortalamada raflarda bulunurluk seviyesini yüzde 10 yukarıya taşıdı. Tüm Türkiye’de uygulanabilir bir altyapı oluşturuldu” diyor.