05.12.2006 Hürriyet ANKARA

05.12.jpg (82054 bytes)BİLKENT MBA ÖĞRENCİLERİ GYİAD’A “ADAY ÜYE” OLDU

Bilkent Üniversitesi MBA (İşletme Yüksek Lisans) öğrencileri, Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) üyeleriyle bir araya gelerek, ortak bir projeye imza attı. Bilkent MBA Kulübü, geleceğin yönetici ve işadamları olarak görülen MBA öğrencilerini iş dünyasıyla tanıştırmak üzere geçtiğimiz günlerde bir etkinlik düzenledi. İstanbul merkezli GYİAD’ın yeni başkanı Pınar Eczacıbaşı ve beraberindeki işadamlarıyla bir araya gelen birinci ve ikinci sınıf MBA öğrencileri, iş dünyasında başarının sırrını ve kendilerini nelerin beklediğini profesyonel yöneticilerin ağzından dinledi. Dünyanın önde gelen yatırım kuruluşlarından Schroders Group’un Türkiye temsilcisi olan GYİAD’ın yeni başkanı Eczacıbaşı, Galatasaray, Bahçeşehir ve İstanbul Üniversiteleri’nin ardından Bilkent Üniversitesi MBA öğrencileri için de “aday üye” projesi başlattıklarını kaydederek, projeyi Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı:

5 SENE SONRA GERÇEK ÜYE: “ ‘Aday Üye’ projesi, akademik dünyayla iş dünyasını buluşturmayı hedefleyen bir proje. İstanbul’da çeşitli üniversitelerde uyguladığımız bu projeyi Ankara’da ilk defa Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleştiriyoruz. Başlangıçta “aday üye” olarak kabul edeceğimiz MBA öğrencileri bütün aktivitelerimize katılabilecek, iş dünyasıyla tanışma şansı yakalayacak. Bu öğrenciler 5-6 yıl sonra da derneğin üyesi olabilecek. İş dünyası İstanbul’da olduğu ve öğrencilerin de eğitimlerinin ardından İstanbul’a gideceğini düşündüğümüz için oradaki işadamlarıyla tanışmalarının faydalı olacağına inanıyoruz. Bu projeyle, öğrencilere iş bulma garantisi vermiyoruz, ama iş bulmalarına yardımcı olacak bir platform yaratıyoruz. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi’nde KOSGEB’le ortaklaşa verdiğimiz girişimcilik eğitimini de Bilkent öğrencileri için verebiliriz.”

MBA’İ ÇALIŞANLAR YAPMALI: Türkiye’de lise öğreniminin ardından ABD’de New Hempshire Üniversitesi’nde kimya üzerine lisans eğitimi alan Eczacıbaşı, daha sonra Türkiye’ye dönerek Eczacıbaşı Holding’de çalıştığını ve Boğaziçi Üniversitesi’nde MBA yaptığını kaydetti. MBA eğitiminin ABD’de olduğu gibi çalışan kişiler veya iş tecrübesi olan kişiler tarafından yapılması gerektiğine, aksi takdirde bir fayda sağlamayacağına dikkat çeken Eczacıbaşı, şunları kaydetti: “Türkiye’de MBA yapanların çoğu hemen lisans eğitimlerinin ardından başlıyor bu programa. Hatta bazen işletme bölümü mezunları MBA yapıyor. Bu bana hiç mantıklı gelmiyor. ABD’de MBA çalışan ve iş tecrübesi olan kişiler tarafından yapılır. Hatta iyi okullar, iş tecrübesi olmayan veya çalışmayanları MBA programına kabul etmez. Bizde de artık bu anlayış yerleşmeli.”