07 Şubat 2006, SABAH ANKARA

ÜÇ BOYUTLU TELEVİZYON

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural ve 200 bilim adamı üç boyutlu televizyon üzerinde çalışıyor.

10 yıl sonra üretime geçmesi planlanan televizyon ile ekrana gerek kalmadan yayınlar her açından izlenebilcek. AB tarafından desteklenen proje başarılı olursa Koordinatör Onural’ın da lise hayali gerçekleşmiş olacak.

10 yıl sonra en sevdiğimiz şarkıcıyı, haber bültenini, tuttuğumuz takımın maçını, bütün programları ekrana, gözlüğe ihtiyaç duymadan her açıdan izleme fırsatımız olacak. Bilkent Üniversitesi’nin Avrupa Topluluğu desteğiyle yürüttüğü “Üç Boyutlu TV” çalışmasının üç yıl sonra tamamlanması planlanıyor. Televizyonun evlere girmesi ise 10 yılı bulacak.

200 BİLİM ADAMI ÇALIŞIYOR
Üç boyutlu televizyon projesinin koordinatörlüğü Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural yürütüyor. İki yıllık hazırlık çalışmasının ardından lise hayalini gerçekleştirmek için bir çok kurum ve kişilerle görüşen Onural Avrupa Topluluğu’nun da 6,15 milyon dolarlık maddi desteğini aldı. Projede Avrupa Birliği ülkelerindeki 19 kurumdan 200 bilim adamı aktif görev alıyor.

Araştırmaya göre televizyonlar sehpa gibi yatay bir düzlemde üstüne ışık vererek görüntü sağlayacak. Kişi, programı üç boyutlu sinemalardaki gibi gözlükle ya da sabit bir yerden izlemek zorunda kalmayıp istediği açıdan çıplak gözle seyredebilecek. Seyirci elini görüntünün içine sokabilecek ancak sadece ışığa temas etmiş olacak.

HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
Projenin babası Dr. Levet Onural, üç boyutlu televizyon çalışmaları başarıyla tamamlanırsa lise hayalini gerçekleştirmiş olacak. Sayısal teknolojiye meraklı olan Onural’ın, üç boyutlu televizyon üzerine uzun zamandır çalışıldığını ancak başarı sağlanamadığını ifade ederek, “Üç boyutlu televizyon benim lise hayalimdi. Eğer başarılı olursak en büyük hayalimi gerçekleştirmiş olacak” dedi.

Bilkent Üniversitesi koordinatörlüğünde Avrupa Birliği ülkelerinin üç boyutlu televizyon üzerinde çalışması Japonlar'ı ve Amerikalılar'ı da harekete geçirdi. Japon firması ‘Sony’de Bilkent ile rekabete girdi ve üç boyutlu televizyonu yapabilmek için çalışmaya başladı. Amerikalılar da Avrupa ve Japonya’dan geri kalmamak için çalışmalarını hızlandırdı.


 

 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |