08 Nisan 2005, Hürriyet Cuma

Genç Kuşak Avrupalı Solistler Bilkent’te

Bilkent Senfoni Orkestrası, yarın saat 20.00’deki konserinde, Avrupa’nın genç kuşak solistlerini ağırlıyor. Konser gelecek vaat eden müzisyenlerden Piyanist Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz, kemancı Graf Mourja ve viyolonselci Marie Hallynck’i Ankaralı müzisyenlerle buluşturacak.

Bilkent Konser Salonu’nda İngiliz Howard Griffiths’in yöneteceği konserin solistleri genç kuşak piyanistlerimizden Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz, Rusya’da genç jenerasyonun en çok saygı duyulan ve en sıra dışı keman sanatçısı olarak gösterilen Graf Mourja ve başarılı performansıyla Avrupa’da dikkat çeken viyolonselci Marie Hallynck.

Solistler, Beethoven’in “Op.56,Do Maj. Üçlü Konçerto” sunu yorumlayacak. Bilkent Senfoni ayrıca, Çaykovski’nin “Op.3, Le Voyevode Uvertürü” ile Şostakoviç’in felsefi eseri “Op.54, Si min. 6 Senfoni” sini de seslendirecek.

60’IN ÜZERİNDE SES KAYDI
1996 yılından bu yana Zürich Oda Orkestrası Sanat Yönetmeni ve birinci şefi olan Howard Griffiths, dünyanın pek çok seçkin orkestrasıyla konserler verdi.Warmer, Universal, CPO, Sony ve Koch gibi çeşitli plak şirketleri ile gerçekleştirdiği 602ın üzerindeki CD kaydı Howard Griffiths’in engin artistik profilinin göstergesi. Bunların arasında İsviçreli ve Türk çağdaş bestecilerin yanı sıra tekrar gün ışığına çıkarılmış 18. ve 19. yüzyıl dönemi eserlerinin ile kayıtları da bulunuyor. Müzikseverlerle son buluşan kayıtlardan, Beethoven’in öğrencisi Ferdinand Ries’in sekiz senfonisi tüm dünyada beğeni kazandı. Howard Griffiths bir çok konser, CD kaydı ve turneler gerçekleştirdiği İngiltere Oda Orkestrası ve Kuzey İngiltere Senfoni Orkestrası ile düzenli olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı’nda başlayan Muhiddin Dürrüoğlu Demiriz ise 1983’te “Özel Yetenekli Çocuklar” statüsünden yararlandı ve 1987’de mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Brüksel Kraliyet Konservatuarı’nda, piyano ve oda müziğinde “Premier Prix” ile “Superiour” seviyesinde, armoni ve pratik armoni,dallarında da “ Premier Prix” diplomalarına hak kazanarak tamamladı.

1989’da “Chapella Musicale Reine Elisabeth Virtüözite Okulu”na kabul edilen ilk Türk öğrenci oldu.Okulu “Virtuosite et Grande Dinstiction” derecesi ile bitiren sanatçının piyano ve kompozisyon çalışmaları, Indiana Üniversitesi Bloomington Müzik Okulu’na doktora öğrencisi olarak kabul edildi. Sanatçı, Avrupa ve ABD’de resitaller, orkestra eşliğinde konserler ve oda müziği konserleri verdi, pek çok uluslararası yarışmada ödül kazandı. Demiriz halen, Brüksel Kraliyet Konservatuarında Oda Müziği Bölümü’nde profesör olarak görev yapıyor.

YÜKSELEN YILDIZ HALLYNCK
Konserin solistlerinden Graf Mourja, müzik eğitimini Moskova Çaykovski Konservatuarı ve Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde tamamladı.1994 yılında Avrupa Konseyi tarafından “Lauruat Juventus” unvanına layık görüldü. Harmonia Mundi plak şirketi için birçok kayıt gerçekleştiren Mourja, Svetlanov, Ermler, Dmitriev, Simonov ve Janowski gibi şeflerle çalışarak, Avrupa’nın pek çok önemli salonunda konserler verdi.

Kendi jenerasyonunun en ümit vaat eden viyolonselcilerinden biri olarak değerlendirilen Marie Hallynck, Belçika-Tournai’de başladığı viyolonsel eğitimini Paris ve Brüksel Kraliyet Konservatuarı’nda devam ettirdi. Daha sonra “Emile Bernheim Vakfı” tarafından verilen ödülle “Chapelle Musicale Reine Elisabeth” de;ABD ve Stuttgart’da çalışmalarını sürdürdü.

Barcelona Maria Canals, Salzburg Mozarteum ve siena Accademia Chigiana gibi yarışmalarda çeşitli ödüller alan Hallynck, geçtiğimiz yıl Avrupa Konser Salonları Birliği tarafından “Yükselen Yıldız” seçildi. Bu yıl da Belçika müzik basını tarafından Gidon Kramer,Antonio Pappano ve Philippe Herrewegne gibi sanatçılara da verilmiş olan “Soliste de l’Annee” (Yılın Solisti) unvanına layık görüldü.