09.06.2008, Küresel Ana Haber Gazetesi

Türkiye’nin Nanoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi: UNAM

Son yıllarda Nanoteknoloji konusunda hızlı gelişmeler karşısında T.C. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bilkent Üniversitesi’nden sunulan UNAM Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi projesi aracılığı ile ulusal nitelikte bir nanoteknoloji merkezi kurulması için destek sağladı. Üç yıllık bu proje 2006 yılının başında başladı. Nanoteknolojideki yönelimler ve gelişmelere uygun olarak UNAM’ın araştırma alanlarına nanobiyoteknoloji, nanomalzeme ve kimya, enerji ve hidrojen ekonomisi, nanotribiyoloji, yüzey kaplama, katalizör tasarımı gibi çok güncel konular da eklendi. Ayrıca disiplinler arası çalışmayı geliştirmek ama ile UNAM’daki araştırmalara paralel olarak yürütülen ‘Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji’ yüksek lisans ve  doktora programı açılarak nanoteknolojinin en aktif araştırma konularında uzman yetiştirilmeye başlandı.

2007 yılı başında Bakanlar Kurulu kararı ile proje UNAM Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitiüsü’ne dönüştürülerek projeye kurumsal bir kimlik kazandırıldı.TÜSİAD, TÜBİTAK ve TTGV tarafından 2007 yılı nanoteknoloji ödülü UNAM’a verildi. Ayrıca, 19 Mart 2008 günü Turgut Özal Vakfı 2008 Bilim ve Teknoloji Ödülü UNAM’a verildi. Bundan böyle UNAM Türkiye’nin nanoteknolojide ulusal bir mükemmeliyet merkezi olarak gelişecek.

UNAM’ın DPT tarafından desteklenen 2’nci Faz altyapı projesi 2008 başında başladı. Çeşitli Ar-Ge projelerinden sağlanan kaynaklarla 2’nci Fazın sonunda izleyen 3 yılda UNAM’a toplam 90 milyon YTL yatırım yapılması bekleniyor. UNAM’ın toplam yatırımının 100 milyon doların üzerine çıkması planlanıyor. 2’nci Faz kapsamında akıllı tekstil, yüzey kaplama ve boya, hidrojen ekonomisi, spintronik, fiber, femtosaniye lazer, nanoaygıt, nanoelektronik ve sensörler, nanobiyoteknoloji konularındaki ana projeler başlama aşamasına geldi.

Kısaca, UNAM, sanayi ürünlerinin katma değerinin yükselip dış pazarda rekabet gücü kazanması için kamu, özel sektör ve diğer üniversitelerle birlikte nanoteknoloji geliştirmeyi ve bu yeni teknolojileri uygulamayı hedefliyor.