16 Mayıs 2002 , Hürriyet

Bilkent'teki Yaşar Kemal Sempozyumu bugün başlıyor

Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, Türk edebiyatı'nın dünyaca tanınmış yazarı Yaşar Kemal'in yaşamını, sanatını ve yapıtlarını uluslararası bir sempozyumla gündeme getiriyor.
Başarılı bir zamanlama. Sempozyumun Karıncanın Su İçtiği adlı yeni romanının günlere rastlaması, okur ilgisini daha da çok çekecek.
16-18 Mayıs 2002 tarihleri arasında Mithat Çoruh Konferans Salonu'nda yapılacak Uluslararası Yaşar Kemal Sempozyumu'na Yaşar Kemal'de katılacak ve okurlarının sorularını yanıtlayacak.
Herkesin izleyebileceği 6 oturumdan oluşan sempozyumda; 23 bildiri sunuluyor.
Sempozyumların okurlara yararı konusunda bir hatırlatmada bulunmak gereksiz.
Aslında ben bu etkinliklerin, okurlar kadar yazarlar, eleştirmenler için taşıdığı önemi vurgulamalıyım.
Yaşar Kemal gibi bir yazarın sanatı, yaşamı üzerine değişik görüşlerin sergilenmesi, uzman okurun da yeniden o kitaplara dönmesini sağlayabilir, eksiklerini tamamlaması için bir olanak doğurabilir.
Karıncanın Su İçtiği romanının rüzgarıyla, diğer kitapları da yeniden ilgi odağı olabilir.
18 Mayıs saat 10:00'da Bilkent Üniversitesi Konser Salonu'nda Yaşar Kemal'e Onursal Doktora verilecek; Bilkent'in bir edebiyatçıya verdiği ilk onursal doktora.
***
Sempozyumun en çok ilgi görecek gecesi bugün saat 19:30'da başlayacak olan bölümü.
Çünkü Yaşar Kemal yeni romanı Kaarıncanın Su İçtiği'nden bölümler okuyacak. Ben Yaşar Kemal'in başka bir toplantıda romanını okuduğunu anımsamıyorum, sanırım ilk kez onun sesinden romanını dinleyeceğiz.
Roman okumasının ardından Zülfü Livaneli, Zeynep Oral ve Doğan Hızlan birer kısa konuşmayapacaklar.
Ayten Gökçer, Cüneyt Gökçer, Hidayet Daş ve Rüştü Asyalı gene romancının eserlerinden bölümler okuyacak, Olcay Poyraz, Sinek öyküsünü canlandıracak…
Yaşar Kemal'i bütün yönleriyle, yaşamından sanatına geniş bir alanda, uzmanlardan, yazarlardan, eleştirmenlerden öğrenmek için bu sempozyum iyi bir fırsat.