13.06.2006 Hürriyet ANKARA

DOĞRAMACI’NIN BÜYÜK PROJESİ

YÖK eski başkanı, Bilkent Üniversitesi kurucusu Doğramacı, şu günlerde Bilkent modelini doğuya taşıyacak projenin heyecanı içinde. Bu amaçla hazırlanan yasa tasarısı da TBMM’ye sunuldu.

Prof. Doğramacı, projeyle ilgili sohbetimiz sırasında kendine has üslubuyla, kaydadeğer anekdotlar aktarıyor. “Tek amacımız birinci sınıf eğitim” diyen Doğramacı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Eğer böyle olmasaydı, bu büyük maddi fedakarlık isteyen yeni bir yatırıma neden kalkışalım? Bugün bu arsaların yarısını satmaya kalksam, iki Koç üç Sabancı olurdum. Ama böyle yapmak yerine Doğu’nun kalkındırılmasına katkıda bulunmak istiyoruz.”

Bugüne dek Doğu ve Güneydoğu’ya gitmek istemeyen üst düze bürokrat çocuklarının eğitimini öncelikle hedefleyen proje farklı bir gelir teşviki içeriyor. Yasa tasarısına göre Bilkent Üniversitesi personelinin maaşlarından kesilen Gelir Vergisi tutarları özel bir fonda toplanarak, bu proje kapsamındaki öğrencilerin bursu için kullanılacak. Prof. Doğramacı’ya devletin bu proje için ne kadarlık bir vergiden vazgeçeceğini sorduğumuzda “8 milyon YTL” yanıtını veriyor. 25 yıl boyunca kesilecek 200 milyon YTL, özel bir fonda toplanarak bursa dönüşecek. Doğramacı, “Bu para, yapılacak harcamanın yarısı bile değil. Kalanını biz tamamlayacağız” diye ekliyor.

Prof. Doğramacı, Bilkent’te bu görüşmeyi yaptığımız Konut’u bile, kendisinin yaptığını, bir süre önce de Vakfa devrettiğini anlatıyor. “Şu gördüğünüz küçük alanda yaşıyorum. Vakfa da kira ödüyorum” diyor. Kira bedelini sorduğumuzda önce yanıtlamak istemiyor. Biraz ısrar edince her ay 2 bin dolar ödediğini açıklıyor.

Bilkent Üniversitesi, nitelikli eğitim ile ekonominin birbirini nasıl dönüştürdüğünün çarpıcı bir örneği. Bilkent’teki arazinin metrekaresinin bugünün rayiciyle 800 YTL’ye ulaşması, nitelikli eğitimin, o bölgeyi ekonomik anlamda bir cazibe merkezine dönüştürmesi anlamına geliyor. Benzer modelin Doğu ve Güneydoğu’da hayata geçirilmesi ise bölgesel gelişmişlik farkının azaltılması açısından ümit verici bir gelişmeye işaret ediyor.