13 Ağustos 2005, Radikal

Bilkent’te ‘Nano’ Atağı

Bir saç telinden 100 bin kat ince malzemelerin kullanılacağı Nanoteknoloji Merkezi, Bilkent’te bir yılda faaliyete geçecek.Hedef teknoloji üssü olmak

Bilkent Üniversitesi’nde Türkiye’yi ileri teknoloji üretimi konusunda gelişmiş ülkeler arasına taşıyacak olan geleceğin teknoloji üssü ‘Ulusal Nanoteknoloji Merkezi’ kuruluyor. Merkez, metrenin milyarda biri küçüklüğünde yapay malzemeler kullanarak akıllı tekstil ürünlerinden yakaya takılacak küçüklükte gaz dedektörlerine uzanan birçok teknoloji ürünü geliştirecek.

‘Yüksek kar getiriyor’

Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof.Dr.Salim Çıracı, merkez hakkında şu ilgileri verdi: “Nanometre metrenin milyarda biri olarak tanımlanıyor. Bir saç telinin kalınlığı 100 bin nanometre dolayında. Nanoteknoloji atomların dizilişini değiştirerek ürün geliştiriyor ve yüksek kar getiriyor. ABD bu teknolojiden 2015 yılında 3 trilyon dolar gelir hedefliyor. Bu teknolojide metrenin milyarda biri küçüklüğünde yapay malzemeler kullanılarak ürün geliştiriliyor. Bu teknoloji bilgisayarların cep telefonuna yerleştirilmesini bile mümkğn kılabilecek. Bilgisayar küçülürken hız ve bilgi depoları inanılmaz artacak.”
Çıracı, Bilkent’te kurulacak merkezle ilgili olarak ise şöyle dedi: “ Merkez için Devlet Planlama Teşkilatı 11 milyon , Bilkent Üniversitesi 4 milyon YTL kaynak sağlayacak.15 milyon YTL de proje karşılığı kaynak sağlayarak toplam 30 milyon YTL altyapı ve ekipman imkanına kavuşacağız. Merkez bir yıl içinde faaliyete geçecek.”