14 Temmuz 2005, Sabah

Rekortmen Ankaralılar...

Türkiye’nin birbirinden ilginç rekorlarla girdiği Guinness Rekorlar Kitabı’na Ankara’dan bir tek Bilkent Üniversite’si adını yazdırmış.Dünyanın en küçük mikrofonunu üreten üniversite, başvuru olmadan rekor kıranlar içine alınmış

En küçük mikrofon Bilkent’te yapıldı

Rekorlar kitabına Ankara’dan ismini bir tek Bilkent Üniversitesi yazdırmış. Dünyanın en küçük mikrofonunun üretimiyle Guinness kayıtlarına geçen Bilkent Üniversitesi ise herhangi bir başvuru olmaksızın rekor kıranlar arasındaki yerini almış. Öyle ki,bu çalışmayı yapanlar Prof. Dr. Orhan Kural’ın bilgilendirmesi sonucu rekorlar kitabına girdiklerini öğrenmiş.

ABD HEMEN KAPTI

Bilkent Üniversitesi’ndeki çalışma 1999 yılında yapılmış. Doktora öğrencileri Arif Sanlı Ergün (Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü) ve Burak Temelkuran (Fizik Bölümü), test çalışması olarak Prof. Dr. Ekmel Özbay ve Prof. Dr. Abdullah Atalar gözetiminde ortak bir projeye imza atmış. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü İleri Araştırmalar Laboratuarı’nda dünyanın en küçük mikrofonu üretilmiş. Arif Sanlı Ergün, bugün Stanfort Üniversitesi’nde, Burak Temelkuran ise Massachusetts Institute of Technology ‘de (MIT) çalışmalarını sürdürüyor. Onların projesini ise Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü doktora öğrencileri Selim Olçum ve Niyazi Şenlik devam ettiriyor.

Selim Olçum, rekorlar kitabına giren çalışmanın amacının “En küçük” değil, “En geniş bantlı ve en hassas” mikrofonu üretmek olduğunu belirtti. Bu mikrofondan daha küçüğünün yapılabileceğini kaydeden Olçum, şunları söyledi:

“Küçük olmasının nedeni bilgisayar çiplerinin de üretildiği silikon mikro işleme tekniğinin kullanılması. Yapılan çalışma sonucunda 40 mikron boyutunda (Saç kalınlığı 50 mikron), en küçükten en büyüğe kadar bütün frekanslardaki sesleri çok hassas bir şekilde hissedebilen bir mikrofon üretildi.”

Bu çalışmaya ilişkin makalelerin uluslararası saygın dergilerde yayınlandığını ifade eden Olçum, “Bu çalışmayı gerçekleştirenler ya da Bilkent Üniversitesi’nin Guinness’e herhangi bir başvurusu yok. Bu makaleler dikkate alınarak çalışma rekorlar kitabına alınmış olabilir” dedi.

24 saat çalışan laboratuara girmeden önce temiz oda tulumları giyip yaklaşık 30 saniye “Kuru hava duşu” aldık ve tozlardan arındık.