14.07.2006 HÜRRİYET

BİLKENT, TÜRKOLOJİ DOKTORASI YAPANA ÜSTE PARA VERİYOR

Pazar günü Hürriyet’in İnsan Kaynakları ekinde ilginç bir ilan yayımlandı. “Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’ne 2006-2007 öğretim yılında yüksek lisans ve doktora öğrencileri alınacaktır. Kabul edilenlerden eğitim ücreti istenmeyecek, aylık maddi destek sağlanacak, Ankara dışından gelenlere üniversite yurtlarında ücretsiz yer verilecektir.”

Türkiye’nin en pahalı üniversitelerinden biri olan Bilkent, deyim yerindeyse eğer, üste para verecek master ve doktora öğrencisi arıyordu.

Meselenin aslını öğrenmek için ilandaki numaradan Bölüm Başkanı Prof. Talat Sait Halman’ı aradık. Prof. Halman’ın verdiği bilgiler ise bizi daha fazla şaşırttı. Çünkü, sadece yeni alınacaklar değil, Bilkent Türk Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gören bütün öğrenciler 1998 yılından bu yana bursluydu. Zaten bu da Prof. Halman’ın, kendisini Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye davet eden Bilkent’in kurucusu Prof. İhsan Doğramacı ile rektörü Prof. Ali Doğramacı’ya şart koştuğu tek husustu. Diğer şartı ise bölümdeki bütün derslerin Türkçe olmasıydı. Doğramacılar her iki şartı da kabul edince, Prof. Halman ABD’den gelerek Bilkent Türk Edebiyatı Bölümü’nü kurmuştu.

Prof. Halman, böyle bir uygulamanın sadece Türkiye’de değil, dünyada da hiçbir üniversitede bulunmadığını söylüyor. Bu şartların yerine getirilmesini isterken, amacının, dünyanın en kaliteli Türkoloji öğrencilerini yetiştirmek olduğunu kaydeden Prof. Halman, bölümün kadrosunun da son derece güçlü olduğunu hatırlatıyor. Öğrencilere, başarılarına göre, 100-400 dolar arasında ‘cep harçlığı’ veriliyor.