15 Mart 2006, ANAYURT

Bilkent’te Rauf Yekta Paneli

Müzikbilimin; Tarih ve Halkbilim ile Buluşması: ”Doğumunun 135. Yılında Türkiye’de Müzikbilimin öncüsü RAUF YEKTA”

Ankara - Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi; 19 Mart 2006 Pazar günü saat 10:00 ile 18:00 saatleri arasında Ahmed Adnan Saygun Müzik Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde “Neyzen, Besteci, Bilimadamı Yönüyle Türkiye’de Müzikbilimin Öncüsü Rauf Yekta” başlıklı bir panel düzenleniyor.

Saat 10:00’da başlayacak ilk oturum, Dr.Adnan Sarı’nın başkanlığında gerçekleşecek. Oturuma Doç. Ruhi Ayangil, Prof. Şehvar Bey’in neyzen, besteci, derlemeci kimliğinin irdelendiği bölümde ayrıca Dar’ül Elhan arşivindeki ve organoloji alanındaki çalışmalarına değinilecek.

Rauf Yekta Bey’in müzikbilimci yönü ve eserlerinin incelendiği ikinci oturuma; Doç. Dr. Feza Tansuğ başkanlık edecek. Tansuğ’un “Rauf Yekta Bey ve Musiki Mirasımız” başlıklı bildirisini de sunacağı oturumda Prof. İlhan Baran’ın “Bir Dünya İnsanı Rauf Yekta Bey ve Öngörüleri” başlıklı bildirisi de yer alacak. Gönül Paçacı ve Günay Günaydın da Rauf Yekta’nın müzikbilim çalışmalarına dair bilgiler sunacak.

Üçüncü oturumda Prof.Şehvar Beşiroğlu başkanlığı üstlenecek ve Doç. Dr. Feza Tansuğ, Dr. Ayhan Sarı oturum değerlendirmelerini yapacak. Son olarak kapanış konuşması Ersin Antep tarafından yappılarak panel sona erecek.

Müzikbilimci Ersin Antep tarafından hazırlanan ve Rauf Yekta Bey’i irdeleyerek Türk müziği ile bilim dünyasındaki yerini anlatmayı amaçlayan etkinlik; aynı zamanda “Gültekin Oransoy, Mahmud Ragıp Gazimahal, Cevad Memduh, Halil Bedi Yönetken, Muzaffer Sarısözen vs. Gibi önemli bilimsel eserler yayımlamak” maksadıyla oluşturulan uzun süreli bir projenin de üçüncü ayağını oluşturuyor.

Aynı gün saat 20:00’de Bilkent Konser Salonu’nda, Gölge Şekeramber, Ferda Yetişer ve Elif Önal tarafından gerçekleştirilecek Düet Konseri “Rauf Yekta Bey’in Anısına” adanmıştır.