15 Ekim 2004, Milliyet

ABD, GENÇ TÜRK MUCİDİ KONUŞUYOR

ABD’de doktora yapan Elektronik mühendisi Özgür Şahin, üniversitelerarası icat yarışmasında, atomik çözünürlükte resim alabilen mikroskobuyla birinci oldu. Şahin’e 50 bin dolar ödül de kazandıran aygıt, özellikle tıp alanında çalışan biyolojik araştırmacılara kolaylık sağlayacak. Bu mikroskopla, moleküler boyuttaki parçacıklar analiz edilebilecek.

Türk ‘Deha’nın ‘atomik’ icadı!

ABD’deki üniversitelerarası icat yarışmasında, atomik çözünürlükte resim alabilen mikroskobuyla, Türk genci Özgür Şahin birinci oldu.

ABD’de doktora eğitimini sürdüren Özgür Şahin, Amerikan Patent ve Tescil Ofisi tarafından doktora ve lisansüstü öğrencileri arasında düzenlenen ‘Üniversite Öğrencileri Arası İcat Yarışması’nda birinci oldu.
Bilkent Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölüm’ünden 2001 yılında mezun olan Şahin, Ohio Eyaleti’ndeki yarışmada, ‘Geliştirilmiş Atom Mikroskobu’ adlı icadıyla birinci oldu ve 50 bin dolarlık para ödülünü kazandı.

STANFORD’DA TAM BURSLU

Özgür Şahin’in icadı, aygıtla atomik çözünürlükte resim alınabildiği bu mikroskobun özellikle moleküler büyüklükteki biyolojik parçacıkların analizine önemli katkı sağlayacağı ifade edildi. Şahin’in icadıyla tıp alanındaki biyolojik araştırmalarda da yeni kapılar aralayacağı na işaret edildi.

Özgür Şahin, lisansüstü eğitimini de tam burslu olarak yaptığı ünlü Stanford Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdürüyor.