16.09.2007, Radikal Gazetesi

BİLKENT’E ÇOK ÖZEL MEVLANA GECESİ

Bilkent'e Çok Özel Mevlana Gecesi‘Mevlâna Doğarken’ etkinliğinin geliri ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasına aktarılacak. Doğumunun 800’üncü yılında, dünyada hoşgörünün sembolü Mevlâna Celaleddin Rumi’yle ilgili en özel etkinliklerden birine Bilkent Üniversitesi imza atıyor. 30 Eylül pazar günü Bilkent Konser Salonu’ndaki ‘Mevlâna Doğarken’ etkinliği; şiirlerle Mevlâna’nın yaşamı, konser ve sema ayininden oluşuyor. Programın gişe geliri Unicef Türkiye Milli Komitesi’nin ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyasına aktarılacak. ‘Mevlâna Doğarken’in ilk bölümünde, Yıldız Kenter ile İngilizceye çevirdiği Mevlâna şiirleriyle ünlü düşünürün özellikle Amerika’da tanınmasına önemli katkıları olan Talat Halman’ın sunacağı ‘Mevlâna: Aşkın Coşkusu’ başlıklı Türkçe-İngilizce dramatik ve şiirsel program yer alıyor. Mevlâna’nın yaşamı, felsefesi ve evrenselliğinin ele alınacağı bu bolümde Kenter ve Halman, Mevlâna’dan şiirler okuyacak. Ayrıca Mevlâna’nın yaşamına ilişkin minyatür slayt gösterilecek. İkinci bolümde, flütün dünya çapındaki ismi Şefika Kutluer’in solist olarak katılacağı, Rauf Abdullayev yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası konseri yer alıyor. Kutluer, İlyas Mirzayev’in ‘Mevlâna Konçertosu’ adlı eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Mirzayev’in konçertosunda mevlevi olan Dede Efendi’nin 4. selamı da yer almakta. Sanatçı ayrıca Mirzayev’in yine flüt ve orkestra için yazdığı ‘Yunus Emre Uvertürü’nü seslendirecek.

Türk değerlerini dünyaya tanıtmayı kendine ilke edinmiş olan Şefika Kutluer, “Onları tanıtmak, aslında Türk insanının birçok konuda olduğu gibi müzik konusunda da dünyaya ne ölçüde katkıda bulunduğunu anlatmak anlamına geliyor” diyor ve özellikle Mevlâna’nın doğum gününde, hayran olduğu Dede Efendi gibi bir bestecinin eserini de seslendirmekten büyük mutluluk duyduğunu ekliyor. Üçüncü bölümde beş semazenin gerçekleştireceği sema ayini yer alıyor.