Ağustos 2000, Dünya Gazetesi


Dil Üstünlüğü Bankacılık Finansta Artı Puan Getiriyor

İki dilin etkin şekilde kullanılması ile her türlü bankacılık ve finans işlemlerinin dört yıllık bir lisans eğitimi ile verildiği Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü'nde üçüncü bir dil öğrenimi ise teşvik ediliyor. Amaç; finans hizmetlerinin dünya standartlarında, aynı zamanda dünya dillerinde, Türk mezunların uluslar arası kuruluşlarda varlık göstermesi ile verilmesi. Lisan programında yer alan tüm dersler konularında yurtdışında eğitimlerini tamamlamış uzman bir kadro tarafından veriliyor. Buna ek olarak bölümün girişimi ile her sömestre finans sektöründe söz sahibi kimi yöneticilerin davet edildiği seminerlerle, bankacılık sektörü ile öğrencilerin daha lisans eğitimi sırasında aktif olarak ilgilenmeleri sağlanıyor. Bir an önce sektörün gereklerini gerçek yaşama geçirebilmeleri için lisans programında eğitim görenlerin borsa raporları hazırlamalarının sağlanması da diğer bir artı. Bölümün yapısı ve lisans eğitimi ile yaşama geçirmeyi hedeflediği amaçlar hakkında Bilkent Üniversitesi Bankacılık Ve Finans Bölüm başkanı Nazmi Demir sorularımızı cevaplıyor.

Bu bölümün kuruluşu ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz? Bankacılık ve Finans Bölümü , Uygulamalı Yabancı Diller Yüksek Okulu bünyesinde dokuz sene önce hayata geçirildi. Okulun en büyük kısmını oluşturan bu yüksek okul bünyesinde böyle bir bölümün kurulmasındaki en büyük amaç Avrupa birliği süreci de düşünülerek, birden fazla yabancı dil bilen, sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak efektif raporlama yapabilecek, üçüncü bir dili de olan , yurtiçi ve yurtdışında çalışacak elemanlar yetiştirmek amaçlanıyor.

Bu hedef doğrultusunda verilen eğitimin içeriği nedir? İlk sene İngilizce ve Fransızca'nın en etkili şekilde kullanımını sağlamayı amaçlayan dil derslerine ek olarak 'İş istatistiği', 'Ekonomi' ve 'Matematik' gibi dersler verilirken, ikinci yıl dil derslerine 'Makro ve Mikro ekonomi' ve bilgisayar destekli 'Muhasebe' ekleniyor. İkinci yılda öğrencilerimiz İngilizce ve Fransızca rapor hazırlamayı öğreniyorlar. Bu ilerideki yıllarda sektörde onlara ciddi farklar sağlayacak olan raporlama derslerinin başlangıcı oluyor. Üçüncü yılda ise meslek dersleri ağırlık kazanıyor. 'Para ve Banka'nın tüm öğeleri ve 'Banka Hukuku' gibi iş yönelik dersler veriliyor. Bunları ise 'Menkul Piyasalar', özellikle davranış bilimleri ,'Pazarlama', 'Kurumlar Finansmanı' ve yatırımlar, uluslararası finansmana ek olarak sınırlı ve sınırsız seçmeli dersler başlığı altında sunduğumuz Avrupa Birliği'nde ekonomik ve Pazar sistemlerini veren dersler, EURO, Avrupa bankacılık sistemlerine yönelik uyum sistemlerinin anlatıldığı dersler izliyor. Diğer taraftan hukuk dersleri, şirketlerin değerlendirilmesi gibi dersler İktisat ve İşletme bölümünden alınan derslerle tamamlanıyor. Bunlar da seçmeli dersler.

Bu eğitim sırasında öğrencilerin staj ve proje gibi zorunlulukları var mı? Öğrencilerimizin teknolojiyi uygulayan, yeniliklere açık, dünya finans sistemlerine geçmiş kuruluşlarda yaz stajları yapmalarını istiyoruz. Bu bir aylık stajın, eğitimleri süresince aldıkları derslerin uygulaması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz… Yurtdışında çeşitli bağlantılar ile stajlarını yabancı ülkelerde yapan öğrencilerimiz de oluyor. Buna ek olarak her dönem ikişer proje tamamlamalarını istiyoruz. Raporlamalar yapmalarını, çeşitli incelemelerle efektif sonuçlara ulaşmalarını bekliyoruz.

Sıkça söz ettiğiniz bu 'raporlama' sisteminin önemi nedir? Şu son iki senede özellikle vurguladığımız bir sistem bu. Amerika'da, Japonya'da ve Uzakdoğu'da kullanılan tüm bilgisayar yazılımları, özellikle finansman analizleri yapabilecek yazılımlar öğrencilerimize öğretiliyor. Son iki senedir borsanın endekslerini yaparak yorumlar yapabilmekte, tüm göstergeleri okuyabilmekte, riski asgariye düşüren portfolio hazırlayabilmekte ve regresyon analizlerinin tümünü yapabilmekte, ileriye ait bir takım projeksiyonlar geliştirebilmekteler. Bu şekilde öğrencilerimiz, Avrupa'da ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde bir üniversitenin Bankacılık Finans bölümünde gösterilen bütün softwareleri burada uygulayabiliyorlar… Örnek vermek gerekirse bu laboratuarda çalışmak isteyen bir öğrenci, bilgisayarın başına oturduğunda New York borsasının kayıtlarından, data bazında bir takım bilgileri download edebilir, excel ortamında analizlerini yapabilir. Bu bilgiler içinde değişkenleri, değerlendirebilir. Çıkan bu verilerle de word ortamında gereken rapor, grafiklerle oluşturuluyor. Böylece daha eğitimi sırasında bu sektöre adım atacak öğrencilerimiz bu sektörde aranan eleman modelini karşılar hale geliyorlar. Tüm eğitimleri boyunca iki tane rapor hazırlamak zorundalar.

Bölümünüzde yüksek lisans programı var mı? Henüz lisansüstü eğitim programlarımız başlamadı. Ancak bu mezunlarına master ve doktora olanakları gayet açık. Gerek yurtdışında gerekse üniversitemiz bünyesindeki İşletme ve İktisat bölümünde masterlarını yapıp şu an pek çok finans kuruluşlarına yerleşmiş olan mezunlarımız var.

Uluslararası ekonomi düşünüldüğünde bu öğrencilerin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada ders veren öğretim kadromuz kendi konularında otorite kişiler. Hem kamu kesimini hem özel sektörü son derece iyi tanıyorlar. Bu kişiler performans oranlarını uygulayan, finans analizlerini yapan kişiler , dolayısıyla uygulamaya çok yakınız. Hukukta da kurumlar finansmanında da bu böyle…
 
| Ana Menu | E-Posta | Bilkent Üniversitesi Ana Sayfası |