18.11.2007, Sabah Gazetesi - İŞTE İnsan

BİLKENT ARTIK İZMİR'DE!

Bilkent Artık İzmir'de

Bilkent İşletme, İzmir’de yöneticiler için bir MBA düzenliyor. Standart bir eğitim kalitesi için yurtdışından öğretim kadrosu getirecek olan üniversite, hayli iddialı.

Türkiye’de, dünyanın en prestijli akreditasyon kuruluşu AACSB (The Association to Advance Clollegiate Schools of Business) tarafından akredite edilmiş tek işletme okulu olan Bilkent Üniversitesi işletme Fakültesi, İzmir’de Executive MBA (EMBA) programı düzenlemek için start verdi. Ocak 2008’de eğitim hayatına başlayacak program için ön kayıtlar başladı bile. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi bu kararla pek çok ilke de imza atıyor. Bugüne kadar MBA (İşletme Yüksek lisans) eğitimi veren Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi, ilk defa EMBA yani Yönetici MBA Programı düzenliyor. Ayrıca Ankara’da bulunan kampusun dışında ilk defa bir mastır programı sunuyor. ‘Bilkent Üniversitesi’ diplomasını taşıyacak bu eğitim, akademik kadroya büyük sorumluluk yüklüyor. Çünkü kampus dışında ve ilk defa verilecek program hakkında, kampustaki kadar iyi olacak mı ve kalite nasıl korunacak gibi sorular akıllara takılıyor.

“En güçlü akademik kadromuzla İzmir’deyiz” diyen Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Erkut, sırf bu program için yurtdışından deneyimli hocaların getirtileceğini vurguluyor. Erkut, öğretim üyesi kalitesinin çok daha güçlü olacağını belirtiyor ve “Akademik kadromuz çok zengin. 45 tane öğretim üyemiz var. Bir hocaya düşen yük fazla ağır olmayacak. Ayrıca bazı modüller için de yurtdışından hoca getireceğiz” diye konuşuyor. İki yıla yayılan eğitim ayda dört gün verilecek. Ocak ayında başlayacak eğitime sadece ağustos ayında ara verilecek. Böylece iki yıl içinde 22 ay boyunca iki haftada bir düzenli olarak ders yapılmış olacak. Derslerin haftasonu yerine cuma - cumartesi günleri verilmesiyle öğrencinin omuzundaki yükün azaltılması hedefleniyor.

EMBA programı için öğrenci seçimi de farklı kriterler taşıyor. Çünkü MBA ile EMBA arasında önemli bir fark bulunuyor. MBA, en fazla bir-iki yıl iş deneyimli katılımcılara veriliyor. EMBA ise altı-yedi yıl iş deneyimli katılımcılar için düzenleniyor. “Daha deneyimli, bilgili bir grupla karşı karşıyayız” diyen Erkut, bu eğilimde daha çok vaka analizi yapılacağını, öğrencilerin kendi şirketlerinden getirilen örnekler üzerinde tartışmalar düzenleneceğini anlatıyor. Adaylardan Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi MBA bölümü için GMAT isteniyor. Ama İzmir’deki EMBA’in Türkçe olarak verilmesi nedeniyle adaylardan GMAT istenmiyor. 70’li ortalamalar gösteren ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) belgesi talep ediliyor. Ayda iki cuma günü eğitime gidileceği için şirketin adayı desteklediğine dair bir belge gerekiyor. Yabancı dil seviye tespit belgesi istenmiyor. Ama mülakatların İngilizce yapılması ve okunacak makalelerin İngilizce olması nedeniyle İngilizce bilgisi aranıyor. Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde kiralanan bir salonda yapılacak eğitim, 9 Ocak’ta başlayacak. EMBA’de kontenjan 25-30 civarında tutulacak. Üniversite, Aralık sonunda İzmir'de yapılacak mülakatlara yetişmesi amacıyla başvuru tarihini Aralık ortasına kadar açık tutuyor.