19 Haziran 2004, Sabah – Cumartesi

Türkiye’nin Bilim Adamları Bu Üniversitede Yetişiyor

Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, alanında öncü. Kanser çalışmalarıyla dikkat çeken bu bölüm, ödüle doymuyor.

Fikir babası Prof. Dr. İhsan Doğramacı olan Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü (MBG) başarılarıyla gündemde. Bölüme sayısal puanla öğrenci alan bölüme girebilmek için ÖSS’de en az ilk 500 içerisinde olmak gerekiyor. Mezunların yüzde 90’ı Avrupa ve ABD’nin seçkin üniversitelerinde burslu olarak eğitimlerine devam ediyorlar. Döndüklerinde ise Türk biliminin ilerlemesine yönelik katkılar sağlayacaklar.

Mezunlardan 11’i Nobel Ödül’lü 4 bilim adamını barındıran nadir araştırma merkezlerinden biri olan Texas University- Southwestern Medical Center’da yetişiyor. 2004’te mezun olacak 20 mezunun tamamı da şimdiden Avrupa ve ABD’de gidecekleri üniversiteleri belirlemiş durumda. Öğrenciler, aldıkları eğitimin çok donanımlı olması nedeniyle lisans eğitiminin ardından direkt doktoraya kabul ediliyorlar. İlk açıldığında sadece burslu öğrenci kabul eden bölüm, artık paralı eğitim de veriyor. Bölümün 40 olan öğrenci kontenjanının yarısı paralı okuyan öğrencilerden oluşuyor. Bölümden 1999’dan bu yana yüz öğrenci mezun oldu.

BEŞ MİLYON DOLAR HARCANDI
MBG Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Eylül 1995’te açılan bölümün kuruluş hikayesini şöyle anlattı: “Bu isimle kurulmuş ilk bölüm biziz. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı ve Fen Fakültesi Dekanı Salim Çıracı önderliğinde kuruldu. Ben o tarihte Fransa’da Paris Üniversitesi’nde moleküler biyoloji üzerinde çalışmalar yapıyordum. 3-4 yıl süren görüşmelerin ardından Türkiye’ye davet edildim ve 20 kadar akademisyeni bir araya getirdim. Bilkent Holding ve Türkiye Teknolojileri Geliştirme Vakfı’nın kredisiyle tüm bölüm 5 milyon dolar civarında bir yatırımla tamamlandı. 1995-1996 döneminde de lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitimine başladık. Birincil amacımız moleküler biyoloji alanında bilim adamı yetiştirmek.”
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, “Kanser başta olmak üzere bir takım genetik hastalıkların tanısında ve takiben genetik test hizmetleri veriyoruz. Çalışmalarımız 100 bin dolarlık Vehbi Koç Ödülü’nü almamızda etkili olmuş olabilir” diyor.