19.11.2006 ANAYURT

MOZART VE ERKİN’E MÜTHİŞ ANMA

Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası (BGSO) 22 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirdiği konserde, bu yıl 100. doğum yıldönümünü kutladığımız Wolfgang Amadeus Mozart ve Ulvi Cemal Erkin’in eserlerini seslendirecek.

Şef Işın Metin’in yöneteceği konserde, Ulvi Cemal Erkin’in “1. Senfoni”si seslendirilecek. Mozart’ın “KV.618, Motet, Ave Verum Corpus” adlı korolu eserinde BGSO’ya Elena Hristova yönetimindeki Bilkent Gençlik Korosu da katılacak. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğrencilerinden Zülfiya Rıhsi (keman) ile Gözde Yaşar (viyolonsel) Brahms’ın “Op.102, La minör Keman ve Viyolonsel için İkili Konçerto”sunu yorumlayacaklar.

Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası (BGSO), ülkemizin önemli genç sanat topluluklarından biridir. Orkestra hemen tümüyle sanat eğitimlerine erken yaşlarında Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Okulu’nda başlamış, bu okulda yetişmiş genç sanatçılardan meydana gelmiştir. 1994 yılında Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim üyesi Mahir Çakar yönetiminde oda orkestrası olarak etkinliklerine başlamış olan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ulaştığı 80 kişilik kadrosuyla senfoni dünyasına da açılmıştır. Günümüze değin yurtiçi ve dışında birçok önemli konser gerçekleştiren, festivallere katılan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, sanat dünyasının aranan toplulukları arasına girmiştir.

2000 yılında “Uluslararası Gençlik Orkestraları Festivali Murcia”dan davet alan Orkestra, İspanya’da 5 konser gerçekleştirmiştir. Seçkin ve olgun bir repertuvara sahip olan Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası’nın Mozart, Weber, Schubert, Wagner ve Mahler’in eserlerini içeren iki de CD kaydı bulunmaktadır. 2001 yılında Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası ile birlikte Purcell’in “Dido ve Aeneas” operasını sahnelemiştir. Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası, 2004-2005 konser sezonunda UNICEF Türkiye Milli Komitesi yararına 11 konser vermiş, Mayıs 2005’te Igor Oistrakh ve Ayla Erduran’ın solistliğinde “IV. İstanbul Mozart Günleri”nin açılış konserini gerçekleştirmiştir.

BGSO, 2005-2006 akademik yılından itibaren çalışmalarını Işın Metin ile sürdürmektedir.

Bilkent Gençlik Korosu (BGK), Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi bünyesinde 1986 yılında kuruldu. Fakülte’nin sanat topluluklarından biri olan koro Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmalarına Mahir Dinçer ile başlayan koro, 1997 yılına kadar Wojciech Szalinski, Işın Metin, Walter Strauss, Ahter Dönmez, Elnara Kerimova yönetiminde konserler verdi. 1998 yılından günümüze Bilkent Gençlik Korosu’nun şefliğini Elena Puşkova Hristova sürdürmektedir.