20 Mayıs 2005, Gazete Ankara

Umut Veren Genç Yetenekler

YANSIMALAR –Şefik Kahramankaptan

Okullardan resim ve müzik dersleri kaldırılır,öğrenciler çağdaş kültürden giderek uzaklaştırılmaya itilirken, ailelerin çabalarıyla öne çıkan, umut vaat eden genç yeteneklerimiz giderek artıyor. Piyano öğrencileri, kendilerinin, ailelerinin ve hocalarının çabalarıyla katıldıkları uluslararası programlarda hep öne çıkıyor. Son örnekler gene Bilkent’ten.

Barış Can Kıvrak 20 yaşında ve Bilkent’te çalışmalarını Gülnara Azizova ile sürdüren bir yetenek.Geçen ay Sofya’da düzenlenen “İkinci Uluslararası Genç Virtözler Yarışması’nda büyükler kategorisinde “Büyük Ödül”ü (Grand Prix) ödülünü kazandı ve gelecek yılki yarışmanın açılış konserine solist olarak davet edildi.

Piyano çalışmaya 10 yaşında başlayan,sonra ara verip Tevfik Fikret Lisesi’ne devam eden Barış Can Kıvrak, bir yıl da Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde okudu. Nevhiz Ercan ve Emre Şen’le çalıştı.Bilkent’i kazandıktan sonra ilk hocası, şimdi Amerika’da bulunan Namık Sultanov’du. Kıvrak geçen yıl da Yamaha’dan burs ödülü kazanmıştı.

Başar Can’ın büyük ödül kazandığı yarışmada, iki Bilkentli daha dereceye girdi. Küçükler kategorisinde Oydın Alimova Jüri Teşvik Ödülü ve Salihcan Gevrek ikincilik ödülü aldılar.

Uluslararası alanda girdiği yarışmalarda üst üste elde ettiği derecelerle başarısının rastlantısal olmadığını gösteren Bilkent’ten bir başka yetenek de, henüz 15 yaşında olan Buket Kartal.

Antalya’dan çıkıp, giriş sınavını Ankara dışından kazanan tek adaydı. Yeteneği, İngiliz Kraliyet Müzik Akademisi’ne bağlı Kraliyet Müzik Okulları Birliği’nce, dünyanın çeşitli köşelerinde standart olarak düzenlenen seviye sınavlarında üst üste gösterdiği başarıyla ortaya çıkan Buket Kartal , girdiği çeşitli yarışmalarda üçüncülükle birincilik arasında derecelere ulaştı. Son olarak Belgrad’daki Dr. Vuckovic 4.Genç Piyanistler Yarışması’nda, kendi yaş grubunda 21 piyano öğrencisiyle yarıştı ve birinciliği elde etti.

Buket halen Bilkent’te solfej derslerini Paris Konservatuarı mezunu Fransız Andree Sommer ve enstruman derslerini Moskoca Konservatuarı mezunu Rus piyano hocası Anna Garibian ile sürdürüyor.

Bilkent’te piyano bölümünde Fazıl Say’ın öğrencileri 14 yaşındaki Emrecan Yavuz, 17 yaşındaki Beste Aydın, 15 yaşındaki Çağdaş Dönmezer öteki genç yetenekler. Fazıl’ı da yetiştiren Kamuran Gündemir’in öğrencisi 8 yaşındaki Mertol Demirelli hem müziksel, hem de pedagojik anlamda emin adımlarla gelişiyor.

Bu denli genç piyanistten söz ettikten sonra hemen bir “yarışma” haberi daha verelim. Önceki yıllarda Özgür Aydın’ın da girip kazandığı Uluslararası Bremen Piyano Yarışması 9-19 Ekim günleri arasında yapılacak. Başvurular 1 Haziran’da sona eriyor. Uluslararası ünlü piyanistimiz Gülsin Onay da bu yarışmaya gençlerimizin ilgi gösterip katılmaları beni çok memnun edecek” diyor.

Bir de genç kemancıdan söz edelim. Bilkent’te Server Ganiyev’le çalışan Eren Kuştan, artık Berlin’de ünlü “Hanns Eisler Müzik Yüksekokulu”nda Prof. Stephan Picard’ın öğrencisi.. Bu okula kabul edilmiş olması bile, ileride parlak bir solocu olacağının işareti.Ekimden bu yana Berlin’de ve kısa sürede çok farklı ve yeni şeyler öğrenmenin mutluluğu içinde.

Ben gençlerimizle haberleşmekten büyük keyif alıyorum. Bakın , ne denli yoğun bir çalışma içinde olduğunu Eren’in gönderdiği son e-postadan aynen naklediyorum:

“Geçtiğimiz hafta tamamen okul öğrencilerinden oluşan benim de orkestrasında yer aldığım bir kadroyla Strauss’un “Ariadne auf Naxos” operasını seslendirdik sonuçta çok güzel bir müzik çıktı ama provaları 1 ay boyunca epey vakit aldı. 23 Mayıs sabahı İtalya’ya “World Youth Orchestra” ya katılmak üzere gidiyorum. Turne 11 Haziran’a kadar devam edecek, İtalya’da Roma ve birkaç şehirde düzenlenen konserlerin yanında, 8 Haziran’da New York Birleşmiş Milletler binasında Unicef adına verilecek konser için 6-9 haziran arasında Amerika’da bulunacağız. Turnenin tamamına “Dialogue and Brotherhood Among Diverse Cultures” adı verilmiş,ben de Türk kültürünü elimden geldiği kadar temsil etmeye çalışacağım. Son olarak 1-11 Ağustos arası Oberstdorfer şehrinde düzenlenen ve Almanya’nın ünlü hocalarının katıldığı Masterclass’a burslu olarak katılmam uygun görüldüğü için orada bulunacağım.”

Tüm gelecek vaat eden genç yeteneklerimizle kıvanıyoruz...