20.06.2006 Hürriyet ANKARA

‘UZAYA DOĞRU’ EĞİTİMİ BAŞLADI

Uluslararası Uzay Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Ankara Cyberpark işbirliğiyle düzenlenen “Uzaya Doğru” başlıklı eğitim, Ankara Cyberpark’ta başladı.

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Atalar, uzay teknolojisini Türkiye’nin teknolojik gelişimi için çok önemli bir aşama olarak gördüklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bu, üniversitemiz için çok önemli bir aşamadır. Bu nedenle Bilkent Üniversitesi, uzay çalışmalarını stratejik bir alan olarak belirlemiş ve bu alandaki yetişmiş insan gücünü artırmak için uzayla ilgili eğitim sağlama ve yurtdışından bu alandaki saygın bilim adamları ve araştırmacıları çekme kararı almıştır. Geçen yıl uzaya yönelik ar-ge faaliyetlerine odaklı olarak Uzay Teknolojileri Araştırma Merkezi’ni kurduk. Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümümüz de önümüzdeki yıllarda uzay odaklı lisansüstü dersler vermeyi planlamaktadır.”

KULUÇKA HİZMETİ VERECEK
Cyberpark’ın, uzay ile ilgli alanlarda ar-ge çalışmalarında bulunmak isteyen firmaları desteklemek için “kuluçka hizmeti” vereceğini kaydeden Atalar, ülke çapında araştırmacılar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve KOBİ’ler tarafından kullanılmak üzere Küçük Uydu Araştırma ve Test Merkezi kurulması için de gerekli arazinin tahsis edileceğini bildirdi.

Uluslararası Uzay Üniversitesi’nden tecrübeli bir eğitim ekibi ve Bilkent Üniversitesi’nden bir öğretim görevlisi tarafından verilen eğitimde, uluslararası uzay faaliyetleri, uzay faaliyetlerinin farklı gerekçeleri, uzay sistemleri tasarım ve üretimi, temel uzay uygulamaları ve fırsatlarının genel değerlendirilmesi, uzay ekonomisi, uzayda uluslararası rekabet ve işbirliğinin rolü konuları ele alınıyor. Eğitime Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TÜBİTAK, TÜRKSAT Uydu Haberleşme A.Ş., ROKETSAN ve ASELSAN’dan ilgililer katılıyor.