21.08.2006 YENİ MESAJ

ÜNİVERSİTELERİMİZ YAYINDA 19’UNCU

Türk üniversiteleri bilimsel yayın performanslarını artırarak uluslararası sıralamada 19’unculuğa yükseldi. Devlet üniversitelerinde ilk üç sırayı İstanbul, Hacettepe ve Ankara paylaştı. Vakıf üniversitelerinde ise Bilkent, Başkent ve Koç üniversiteleri pek çok devlet üniversitesini bile geride bıraktı.

Türk üniversiteleri, uluslararası düzeyde bilimsel yayın performanslarıyla 19’uncu sıraya yükseldiler. 2002’de 25’inci sırada olan üniversitelerimiz, geçen yıl 19’uncu sıraya yerleşti.

İyiye gidiş
YÖK’ün, 2005 yılı fen, sosyal ve güzel sanatlar alanında uluslararası atıf endekslerine (Web of science’da her yıl yayınlanan uluslararası atıf endekslerinden SCI (fen bilimleri), SSCI (sosyal bilimler), AHCI (güzel sanatlar ve sanat endeksi) giren bilimsel yayın sıralama çalışmasına göre, Türkiye’deki 53’ü devlet, 24’ü vakıf olmak üzere toplam 77 üniversitede, uluslararası atıf endekslerine giren toplam 17 bin 391 bilimsel yayın üretildi. 2004’te toplam 14 bin 307 bilimsel yayınla dünya sıralamasında 20’nci sıraya yükselen Türkiye üniversiteleri, 2005’te 19’uncu sıraya çıktı.

Öğretim üyeleri çalıştı
Bu yayınlardan 16 bin 141’i devlet , 1205’i vakıf üniversitelerindeki öğretim üyeleri tarafından yazıldı. 2005’te devlet üniversitelerinde profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda toplam 28 bin 521, vakıf üniversitelerinde ise toplam 2 bin 162 öğretim üyesi görev yaptı. Buna göre, devlette bir öğretim üyesi başına 1.77 uluslararası düzeyde bilimsel yayın düşerken, vakıflarda bu sayı 0.58 olarak hesaplandı.

Göz dolduranlar...
2002’de 88 yayınla uluslararası atıf endekslerinde yer alan Uludağ Üniversitesi 2005’te 337 yayınla üretimini üçe katladı. Yine aynı dönemler içinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 12 yayından 171 yayına, Afyon Kocatepe 15’ten 156 yayına fırladı. Atatürk, Kocaeli, Trakya, Çukurova, Ondokuzmayıs, İnönü, Mersin Süleyman Demirel, Harran gibi çok sayıda devlet üniversitesi de bu mucizeye katkıda bulundu. Fırat Üniversitesi 134 olan yayın sayısını 490’a çıkararak, uluslararası düzeyde en çok yayın yapan Türkiye üniversiteleri top 10 listesine girdi.

Devletin en iyileri
Sıralamanın en tepesine toplam 1643 yayınla İstanbul Üniversitesi oturdu. 2’nciliğe toplam 1072 yayınla Hacettepe, 3’üncü sırada da 862 yayınla Ankara Üniveristesi geldi. Devlet üniversitelerinin “Top 10” listesinde İstanbul, Hacettepe ve Ankara’nın ardından sırasıyla Gazi, Ege, ODTÜ, İstanbul Teknik, Atatürk, Dokuzeylül ve Fırat Üniveristeleri yer aldı.

Vakıflarda yine Bilkent lider
Vakıf üniversiteleri arasında Bilkent, Başkent ve Koç üniveristeleri diğer vakıf üniversitelerinin başarısız tablosu dışına çıkarken, 3 üniversite birçok devlet üniversitesini de geride bıraktı. Vakıfların “Top 10” listesine, Sabancı, Yeditepe, Fatih, Atılım, Çankaya, Işık ve TOBB Ekonomi Üniversiteleri girebildi.