23 Nisan 2004, Gazete Ankara

Genç ve Dinamik Ses: Radyo Bilkent

1990’lı yıllarda Türkiye’de tam anlamıyla bir yerel radyo televizyon patlaması yaşandı. En küçük kasabalarda bile birden fazla radyo, farklı müzik zevkleri ve yayın anlayışlarıyla dinleyiciyi kucakladı. Mantar gibi çoğalan bu radyolar, uzun soluk isteyen yorucu mücadeleye fazla dayanamadı ve sesini kesmek zorunda kaldı. Ama bazı radyolar, vericisini sökmek yerine daha da gürleşti.

Çıktığı yolculukta önüne çıkan engelleri aşan, üstelik yayın kalitesini arttıran bu radyolardan biri de 96.6 frekansından yayın yapan Radyo Bilkent. Radyo Bilkent 1995 yılında kuruldu. Önceleri sadece Bilkent Üniversitesi çevresine yayın yaparken, 2002 yılından itibaren Ankara’nın her köşesindeki dinleyicisine ulaşmayı başardı. En önemli özelliği ise kadrosunun gönüllü öğrencilerden oluşması. Kadrosu 60 öğreniciden oluşuyor ve yayının her aşaması bu öğrenciler tarafından hazırlanıyor. Öğrenci mezun olduğunda da radyoyla ilişkisi kesiliyor.

CHR formatında yayın yapan 96.6 Radyo Bilkent’te yabancı parçalar ve güncel parçalar ağırlıkta çalınıyor. Ancak bu dinleyicilerin özel müzik zevklerinin dikkate alınmadığı anlamına gelmiyor. Kendi tarzlarında müzik dinlemek isteyenler için de özel programlar hazırlanıyor. Özel programlar şöyle: Techno ve club müzik tarzı, 80’lerin müziği, haftanın en iyileri, Hard Rock, Alternatif Rock, Punk, Pop-Metal ve Grunge, müzik ve sohbetler, Drum Base, Chill Out ve elektronik müzik, Türkçe parçaların seçkin örnekleri”.

96.6 Radyo Bilkent, ayrıca film müziklerine de yer veriyor. Hafta sonlarında klasik kuşak yayını oluyor. Böylece radyo geniş bir kitleye hitap etme şansını yakalıyor. Türkçe müzik yayını da hafta da iki saat….

96.6 Radyo Bilkent Reklam Sorumlusu Irmak Tosun, radyonun hedef kitlesini 18-25 yaş grubunun oluşturduğunu belirtti. Tosun, “Gönüllü öğrencileriz ama işimizi profesyonelce yapıyoruz. Müzik birimi sorumlumuz kaç saatlik yayın olacağını belirliyor. Halkla ilişkiler sorumlusu o işle ilgileniyor. Biz dersten çıkıp radyoya gidiyoruz” dedi.

Tosun, bilimsel ve teknik gelişmeleri dinleyicilere aktardıklarını, üniversiteyle ilgili her türlü haberi de verdiklerini ifade ediyor. İdari İşler Sorumlusu Gamze Öztoygar ise, radyonun kültür ve sanat etkinliklerini de imza attıklarını vurguladı.

Öztoygar, şöyle konuştu: “Her yıl mayıs ayında bahar şenliği yapıyoruz. Bilkent Üniversitesi’nin her yıl yeni öğrencilerin üniversiteye uyumlarını hızlandırmak amacıyla yaptığı tanışma toplantılarını ve açık hava partisini düzenliyor. Gerçekleştirdiğimiz bir diğer etkinlik “ Mezunlar Eve Hoş Geldiniz” organizasyonudur. Bu etkinliklerin bahar şenliklerine de katılmakta, kültür-sanat etkinliklerine de basın sponsoru olmaktadır.”