25.01.2008, Radikal Gazetesi

SIRADA '100 MİLYON BİLİNMEYENLİ' VAR!

sırada '100 milyon bilinmeyenli' var!Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü araştırmacıları bir dünya rekoruna imza attı. 85 milyon bilinmeyenli problemi çözen doktora öğrencileri, pek çok farklı alanda kullanılabilecek bir teknolojinin de kapılarını aralamış oldu. Prof. Dr. Levent Gürel, bölümün hedefinin 100 milyon bilinmeyenli denklemleri çözmek olduğunu söylüyor.

Bilkent Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, 85 milyon bilinmeyen içeren dünyanın en büyük bilişimsel elektromanyetik problemini çözerek bir dünya rekoruna imza attı. Çalışma, daha az elektromanyetik dalga yaydığından sağlığa daha az zarar verecek cep telefonu, bilgisayar gibi cihazların yapımından, çok hassas tıbbi görüntüleme cihazlarının üretilmesine kadar pek çok alanda yenilik getirecek, savunma sanayisinde radar, uydu, uzaktan algılama sistemlerinde çok daha ileri teknolojilerin geliştirilmesi aşamalarında kullanılabilecek. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Bilişimsel Elektromanyetik Araştırma Merkezi (BİLCEM) Direktörü Prof. Dr. Levent Gürel, rekoru doktora öğrencileri Özgür Ergül ve Tahir Malas’ın kırdıklarını açıkladı. Gürel, önceki rekorun da 42 milyonla yine kendilerine ait olduğunu belirtti. Gürel “Merkezimizde 32, 64 ve 128 çekirdekli ve 256-512 GB bellek içeren süper bilgisayarlarımız var. Fakat bu bilgisayarlar, dünyadaki ilk 500, hatta ilk 5 bin bilgisayarın arasına bile girmiyor. Dünyanın en büyük ve en güçlü bilgisayarlarını kullanmadan böyle bir dünya rekoru kırdık. Bu çalışmanın pek çok alanda uygulaması var. Örneğin, uzaktan algılama, uydu teknolojileri, radarlar, nanoteknoloji gibi alanlarda yaptığımız katkılar hem savunma, hem de sivil amaçlara hizmet ediyor” diye konuştu. Prof. Dr. Levent Gürel, çalışmalarının öncelikle Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kullanılmasını istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu bağlamda özellikle özel sektörün BİLCEM’le irtibat kurmasını talep ediyoruz. Özel sektörün bizden isteyebileceği elektromanyetikle ilgili her türlü araştırma çalışmasına şimdiden hazırlıklıyız. Çalışmamızı endüstrinin hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Bilimde ilerlemenin, yeni teknolojiler geliştirmenin ve ekonomide kalkınmanın hep birlikte yapılması gerekiyor. Ancak bu şekilde yurtdışından satın almaktan vazgeçemediğimiz cep telefonu, bilgisayar, ilaç, uçak gibi ileri teknoloji ürünlerinin bir kısmını ülkemizde üretebiliriz.”