25 Şubat 2005, Dünden Bugüne Tercüman

Öğretmenlik Fırsatı

Bilkent Üniversitesi’nin Ortaöğretim Alan Öğretmeni Yetiştirme Yüksek Lisans Programı,dört yıllık fen fakültesi mezunlarına öğretmen olma şansı tanıyor.

Bilkent Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nün Ortaöğretim Alan Öğretmeni Yetiştirme Yüksek Lisans Programı, dört yıllık fen fakültesi mezunlarına yüksek donanımlı öğretmen olma şansı tanıyor. Tercüman’a açıklama yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, 1999 yılından 2000 haziran ayına kadar programın YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onayının alınması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Doğramacı, tarih, biyoloji, İngilizce, Türkçe, matematik öğretmeni olmak üzere programın beş branşta yürütüldüğüne dikkat çekerken, “Programımızda şu anda 70 öğrenci, yurt içinde ve yurt dışında burslu olarak öğretmen olmak için yoğun bir programdan geçiyorlar. Her bir programa ortalama 7-8 kişi alıyoruz. Devlet okullarının yanı sıra özel okullar öğretmenlerimizi deyim yerindeyse havada kapıyor. Aynı sistem, Harvard’da, Oxford’da uygulanıyor,biz neden yapmayalım?” diye sordu.

Fen fakültelerinden mezun istemelerinin altında, öğrencilerin tam donanımlı olmalarının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Doğramacı, “Biz alt yapısı olan öğrenci istiyoruz. Onlara öğretmeyi öğretirim. Zaman ve maddi kayıp bizim için çok önemli” dedi.

ÖN KOŞUL İNGİLİZCE

Programın İngilizce olmasının en önemli koşul olduğuna dikkat çeken Doğramacı söyle devam etti:
“Birinci dönem, arkadaşlar haftada bir gittikleri okula gözlemci oluyorlar, rapor tutuyorlar. Her hafta bir saat süren seminer dersinde de kendi aralarında değerlendirme yapıyorlar. Son birkaç hafta da 10-15 dakikalık ders anlatmaya başlıyorlar. İkinci dönemde de ‘Okul Deneyimi-2’ dersi var. Ankara TED Koleji’nde sabahtan akşama kadar okulda bulunuyorlar. Yüzde 50 gözlem, yüzde 50 de ders anlatma var. Öğretmenlik yapmaya başlama bu dönemde oluyor.
Birinci sınıf öğrencilerimizin yarısını İzmir’deki Amerikan Koleji’ne, diğer yarısını da Robert Koleji’ne gönderiyoruz. Bir öğretmenin yaptığı her şeyi bulundukları okullarda uygulamalı olarak yapıyorlar”
Doğramacı, başvuru yapacakların KPDS’den en az 70, TOEFL’dan en az 195 puan alması gerektiğini söylerken, “ Program başlamadan önce seviyeleri düşük olan arkadaşlara yönelik, yazın İngilizce hazırlık okulunda bir dönem ücretsiz kurs veriyoruz. Başarılı olanları programa dahil ediyoruz. Ortalama 100 civarında öğrenci başvuruyor ama programa 37 ile 35 kişi alıyoruz” dedi.