26 Mart 2005, Hürriyet Cumartesi

UNİCEF YARARINA SENFONİ KONSERİ

Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası (BGSO) 28 Mart Pazartesi günü tekrar sevenleriyle buluşmak için son hazırlıklarını yapıyor. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin öğrencilerinden oluşan orkestra, bu kez UNICEF için bir araya gelecek.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi yararına yapılacak olan konserde Orkestra’yı Hakan Kalkan yönetecek. Konserlerin solistleri ise Bilkent öğrencileri H. Eren Tunçer (keman) ve Orhan Çelebi (viyola).Müzik severler, konserde W.A.Mozart’ın ”Figaro’nun Düğünü Uvertürü” ve “KV.364, Keman, Viyola ve Orkestra için Mibemol Major Konçertant Senfoni”si ile F.Schubert’in “D.759, Si minör Bitmemiş Senfoni”sini dinleme imkanı bulacak.

Türkiye’nin önemli genç sanat topluluklarından biri olan Orkestra, yurt içinde ve yurt dışında birçok konser gerçekleştirdi. Seçkin ve olgun bir repertuara sahip olan BGSO’nun Mozart, Weber, Schubert, Wagner ve Mahler’in eserlerini içeren iki de CD kaydı bulunuyor. 80 kişilik kadroya ulaşan Orkestra, bu yıl 10. yılını tamamladı.

FRANSA’DA EĞİTİM

Orkestranın yönetimin gerçekleştirecek olan Hakan Kalkan ise Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde tamamladığı yüksek lisans eğitimini takiben Fransa’da Daniel Tosi ile orkestra şefliği, Denis Dufour ile kompozisyon ve elektro akustik müzik, M. Madeline ile viyolonsel ve Andre Mallau ile vurmalı sazlar çalıştı.

İki yıl boyunca Daniel Tosi ve Michel Lefort’un asistanlığını, iki sezon Montpellier’de düzenlenen Müzik Yaz Okulu’nda koro ve orkestra şefliği yaptı. Lion ‘Les Temp Moderne’ çağdaş müzik topluluğu ile çalıştı. Fransa’da, akademik ve profesyonel orkestralar ile çeşitli festivaller dahil bir çok konser verdi. Mersin Devlet Opera ve Balesi ile konserler ve opera temsilleri gerçekleştirildi, Başkan Oda Orkestrası’nın daimi şefliğini yaptı. Kalkan, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim görevlisi ve Bilkent Gençlik şefi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

GENÇ SOLİSTLER
Konserin solistlerinden H.Eren Tunçer ise keman öğretimine 1997 yılında Bursa’da başladı. Tunçer, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası (BGSO) Pazartesi günü UNICEF için bir araya gelirken, Bilkent Senfoni Orkestrası da yarın akşam Schubert, Mozart ve Strauss’un eserlerini seslendirecek. Temmuz 1997’de Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Okulu’na girdi. Olga Bajanova ve Muhammedjan Turdiev ile keman çalıştı. 2003 yılında Nurperi Yücesoy’la birlikte Vivaldi’nin La minör İki Keman İçin Konçerto’sunu Müzik Hazırlık Oda Orkestrası eşliğinde seslendirdi. Bursa, İzmir gibi çeşitli kentlerde konserler verdi. H. Eren Tunçer halen Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde 2. sınıf öğrencisi.

Orhan Çelebi, 1996 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. Lise eğitimi sırasında viyola çalışmalarını Aytekin Albuz’la sürdürdü. AGSL okul orkestrası ile Fransa’nın Brive la Galliarde kentindeki uluslararası müzik festivaline 1998 ve 2000 yıllarında katıldı. 2000 yılında bu festivalde J.S. Bach’ın Do minor Viyola Konçertosnun seslendirdi. Aynı yıl festivalin uluslararası orkestrasının viyola grup şefliğini yaptı. AGSL oda orkestrasıyla yurtiçinde, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da çeşitli festivallere katıldı. 200 yılında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne kabul edildi. Burada Cavid Cafer ve Sakine Saidova ile çalıştı. Yurt içinde bir çok oda müziği ve solo konserler verdi.

28 Mart Pazartesi günü, saat 20.00’de Bilkent Konser Salonu’nda başlayacak konser biletleri, Bilkent Konser Salonu’nda başlayacak konser biletleri, Bilkent Konser Salonu gişesinin yanı sıra, Dost Kitabevleri (Kızılay, Kavaklıdere, Ankuva) Beymen (Karum), Diapason (Kavaklıdere) ve Ferdi Merter Sanat Akademisi’nden (Ümitköy) temin edilebilir. Konserden bir saat önce ücretsiz servisler Tunuz Caddesi, Sıhhiye Köprüsü ve Milli Kütüphane’den izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na getirecek.