27 Eylül 2004, Vatan

ÜÇ BOYUTLU TELEVİZYON PROJESİ TANITILIYOR

AB 6’ıncı Çerçeve programı kapsamında 1 Eylül’de başlayan ve dört yıl sürecek olan üç boyutlu televizyon projesi..Proje hayata geçirildiğin de simidi ki TV’lerin pabucu dama atılacak.

Avrupa Birliği 6.Çerçeve Programı şemsiyesi altında dört yıl sürecek dört boyutlu televizyon projesi,Bilkent Üniversitesi koordinatörlüğünde ,7 ülkeden 19 araştırma kuruluşunun katılımıyla 1 Eylül’de başladı.AB’nin 6 milyon Euro ’dan fazla maddi destek verdiği projede, sayısal televizyon, VCD, DVD, MP3 ve multimedya gibi popüler teknolojiye doğrudan katkıda bulunmuş ünlü bilim adamları da yer alıyor. Bu proje sayesinde, önümüzdeki 10 yıl içinde şimdiki televizyonun pabucu dama atacak yeni teknoloji oluşturulacak.

Projenin koordinatörü ve başkanı Prof. Levent Onural,geliştirilecek teknoloji sayesinde televizyonun bir sehpa biçimine dönüştürüleceği ve bu sehpa üzerine ,tamamen ışıktan oluşmuş ,tıpkı gerçekmiş gibi görünen hareketli cisimlerin ,çevredeki seyirciler tarafından istenen acıdan seyredebileceğini söylüyor.Prof. Levent Onural ,lazerle çalışan holografik teknolojiye dayalı bu sistemin,ileri matematik kullanılarak ve şu andaki elektronik ve optik teknolojisinin sınırlarını zorlayarak geliştirileceğini anlatıyor.

Projenin açılış toplantısı 27.Eylül.2004 ve 28.Eylül 2004 de Bilkent Otel’de yapılacak.Toplantıya Avrupa Topluluğu yetkilileri yanında 70’den fazla bilim adamı katılacak.