27.12.2007, Milliyet Gazetesi

3 BOYUTLU HAYALET GÖRÜNTÜ PEŞİNDELER

3 boyutlu hayalet görüntü peşindelerAB 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen 3 boyutlu TV projesiyle ışıktan oluşan, gerçeğinden ayırt edilmeyecek 3 boyutlu görüntüye ulaşılacak. Böylece hayalet gibi görüntüler oluşturulacak.

Türk Bilim Adamları Önde Gelen 180 Araştırmacıyla Birlikte Çalışıyor.

7 ülkedeki 19 kuruluştan 180 bilimadamı, Türk araştırmacıların önderliğinde Avrupa Birliği (AB) 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen 3DTV (3 boyutlu TV) projesinde önemli aşamalar kaydetti.

‘Hayalet’ gibi görüntüler verecek 3 boyutlu TV çalışmalarını sürdüren ekip, 3 yılda elde ettiği birikimle dünya çapında 275 yayına ulaşırken, optoelektronik teknolojisindeki gelişmelerle birlikte bu TV’lerin 8-9 yıl sonra ticarileşmesi bekleniyor.

Proje Koordinatörü Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Onural, 3 yıl önce başlatılan bu projenin 8 yıl içerisinde tamamlanacağını bildirdi. Onural geçen 3 yılda, 180 araştırmacının ortaklaşa hazırladıkları 275 yayının uluslararası dergi ve konferanslarda yayımlandığını belirtti.

Üç boyutlu TV projesinde senaryodan çekime, kameralardan ekran boyutuna uzanan bir dizi çalışmanın yürütüldüğünü anlatan Onural, dijital teknolojiler sayesinde geçmişte 3 boyutlu görüntülerde yaşanan sorunların aşıldığını kaydetti.

Holografik teknoloji ile bir ortamdaki ışığı tüm özellikleri ile kaydedip elektronik ve optik yöntemlerle tekrar oluşturarak ‘hayalet’ gibi görüntülerin elde edilebileceğini anlatan Onural, teknolojideki tüm gelişmelere rağmen, ışıkla bu tür sonuçlar çıkarmanın oldukça zor olduğunu dile getirdi. Onural, şimdiki TV’lerde de iki boyutlu görüntülerin bulunduğunu, holografik tekniklerle ise görüntüleri ekrandan dışarı çıkaracaklarını söyledi.

Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Hareketli 3 boyutlu görüntülerin elde edilmesine yönelik holografik TV çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Onural, “Benim laboratuvarımda da holografik TV çalışmalarını sürdürmekteyiz ve bu konuda dünya lideri konumundayız.

Bu çalışmalar sonucunda, optoelektronik teknolojilerdeki gelişmelere de bağlı olarak, 8-9 yıl içinde gerçeğinden ayırt edilemeyecek ama sadece ışıktan oluşmuş 3 boyutlu görüntüler elde edilebilir, yani hayalet gibi görüntüler oluşturulabilir” diye konuştu.

Onural, 3 boyutlu görüntülerin bir yerden bir yere iletilmesini sağlayacak teknolojinin de günümüz teknolojisinden çok farklı olacağını ve bu konudaki araştırmaların da hızla geliştiğini aktardı.