28.09.2008, Hürriyet Gazetesi - Ankara

Türk Araştırmacıya Yenilikçilik Ödülü

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Şen, dünyanın önde gelen yazılım ve donanım firmalarından Hewlett Packard (HP) tarafından Yenilikçi Araştırma Ödülüne layık görüldü.

HP, 28 ülke ve 200 üniversiteden gelen 450'den fazla araştırma projesini inceledikten sora 34 üniversiteden 41 projeyi ödüllendirdi. Türkiye'den ödüle layık görülen tek akademisyen olan ve yaklaşık üç yıl boyunca California, Palo Alto'daki HP Laboratuvarları'nda satın alma ihale süreçleri ve tedarik zinciri yönetimi üzerine çalışmalar yürüten Yrd. Doç. Dr. Alper Şen, ödüllendirilen "Satın Alma Sözleşmeleri ve İlgili İhale Süreçlerinin Tasarımı ve Analizi" projesi hakkında soruları yanıtladı.

Şen, rekabetin hızla arttığı dünyada firmaların bir çok ürünün satışında kar oranlarının sürekli baskı altında bulunduğunu ve karlılığın sürdürülebihr olması için, özellikle teknoloji piyasası gibi dinamik piyasalarda, ürünlerin stoklarda uzun süre kalmaması gerektiğini kaydetti. Şen, bu nedenle HP gibi milyarlarca dolarlık ciroya sahip bü çok şirkette tedarik zincirinden ürünün satışına kadar olan sürecin çok dikkatli planlanması gerektiğine işaret etti. Şen, şöyle konuştu:

"Örneğin HP, hazırlayıp satacağı bir bilgisayar için tüm dünyadaki parça üreticilerine çağrıda bulunuyor. Tedarik sistemini ise muhtemel risklere karşı tek bir firmaya vermiyor, girdi ihtiyaçları bü kaç firmaya dağıtılıyor. Örneğin, ihalede en iyi teklifi veren firma HP'nin alacağı malın yüzde 70'ini sağlarken, bir diğeri yüzde 30'unu sağlıyor. İhale kapalı zarf usulü de açık eksiltme usulü de olabiliyor. Burada genel anlamda bizim yaptığımız, talep tahmini ile ilgili bilgileri de kullanarak, matematiksel modelleme yardımıyla şirket karlılığını en iyi seviyede tutacak ihale ve kontrat şartlarını harmanlamak. HP gibi milyarlarca dolarlık cirosu olan bir dünya devi için yüzde 1 gibi mütevazı bir maliyet indirimi büe çok büyük rakamlar anlamına gelebiliyor."