29.05.2008, Gazete 34

BSO Mischa Maisky'e Erzurum'da Eşlik Edecek

Çağımızın en büyük viyolonselcilerinden "Mischa Maisky. Bilkent Senfoni eşliğinde 26 Mayıs'ta Ankara'da, 27 Mayıs'ta (bugün) Erzurum'da iki konser verecek.

'Bilkent Erzurum Konser Salonu,"Erzurum'un ilk Steinway konser piyanosuyla sanatseverlerle düzenli konserlerde buluşmaya devam ediyor. Bilkent Senfoni Orkestrası Bilkent Erzurum Konser Salonu'nda gerçekleştireceği beşinci konserde viyolonsel virtüözü Mischa Maisky'e eşlik edecek. Ünlü sanatçı Haydn'ın "Do majör 1. Viyolonsel Konçertosunu seslendirecek. Sanat Yönetmeni Işın Metin'in yöneteceği konserde, BSO ayrıca Beethoven'in "Op. 60, Si bemol majör 4. Senfoni"sini yorumlayacak.

Mischa Maisky, ilk konserini 1965 yılında Leningrad Filarmoni ile vererek "Geleceğin Rostropoviç'i" olarak nitelendirildi. 17 yaşında Rusya'nın en önemli uluslararası müzik yarışması olan Çaykovski Yarışması'nda viyolonsel dalında birinciliğinin ardından Moskova Konservatuvan'na kabul edilerek, 2007de ölen Mstislav Rostropovich ile eğitimini tamamladı. 1973'te İsrail'e yerleşen sanatçı, Floransa'da Cassado Yarışması'nı kazandı. Kısa bir süre sonra, Kasım 1973'te William Steinberg yönetiminde Pittsburgh Senfoni Orkestrası ile New York Carnegie Hall'daki ilk konserini gerçekleştirdi. 1976'da ölen ünlü viyolonselci Gregor Piatigorsky'nin son öğrencilerinden biri olan Maisky, dünyanın önde gelen birçok orkestrası ile konserler gerçekleştirdi, Martha Argerich, Vladimir Ashkenazy, Peter Serkin ve Gidon Kremer ile aynı sahneyi paylaştı. Deutsche Grammophon plak sirketinin önemli sanatçılarından biri olan Maisky, firma işin pek çok kayıt gerçekleştirdi, sevilen oda müziği yapıtlarının çello için düzenlemelerini yaparak kayıt altıne aldı. Tokyo Akademi Ödülü ve Paris “Grand Prix du Disque” gibi önemli ödüllere layık görüldü. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Avustralya, Uzak Doğu ve Japonya’da sınırsız konser veren sanatçının özellikle Bach, Haydn ve Schumann'ın eserlerinden oluşan CD kayıtlan, müzikologlar ve klasik müzikseverler tarafından büyük beğeni kazanıyor. Bu yıl Yusupov’un Çello konçertosunun dünya prömiyerini Yuri Temirkanov yönetmindeki Luceme Festival Orkestrası eşliğinde gerçekleştiren Mischa Maisky seçkin partnerleriyle oda müziği, önemli orkestralarla konçerto turnelerini sürdürüyor.

Işın Metin, İstanbulda küçük yaşlarda aldığı özel piyano ve solfej derslerinin ardından 1987 yılında Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde müzik eğitimine başladı. Wojciech Szalinski ve Bujor Hoinic ile koro ve orkestra yöneticiliği, İstemihan Taviloğlu, Sami Hatipoğlu ile kompozisyon çalışamaları yaptı. Arif Meliktov'un derslerine katıldı. Lisans   (1994), Yükseklisans (1996) ve Sanatta  Yeterlik (2001) diplomalarını "Yüksek Şeref” dereceleri ile tamamladı. Kompozisyon çalışmalarını da sürdüren sanatçının aralarında iki senfoni, senfonik bölüm, keman konçertosu, skeçler, yaylı dördüller, koro ve yaylı sazlar için müzik, minyatürler ve piyano defterleri bulunan eserleri yayımlanmıştır. Evrensel sanat müziğinin eğitimine ve geniş kitlelerle yayılmasına katkılarından ötürü başlıcaları "Sevda Cenap And" Müzik Vakfı Gümüş Madalyası ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali "Hanri Atat" ödülü olmak üzere çeşitli takdir ödülleri bulunmakta.

"Nazik ve zarif üslubunun ardında gizlediği hayret verici düzeyde bir kontrole ve soğukkanlılığa sahip . . ."; "Müzik metnine yüksek sadakat gösteren bir icra, bu tanıdık senfoniyi tazelikle sunduki, büyük keyif aldığı mutlaktır. Dinleyicileri bu muhteşem enerjiyle sardı." Metin hakkında, orkestra yöneticiliği ile ilgili yabancı basında çıkan eleştirilerden bazılarıdır.

Bilkent Gençlik Korosu, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası başta olmak üzere yurt içinde ve orta Avrupa'da çeşitli sanat topluluklarını yönetmiş olan Metin, Bilkent Üniversitesi Müzik Bölümü'nde kompozisyon ve şeflik sanat dalı öğretim üyesidir. Metin halen Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Vekili ve Bilkent Senfoni Orkestrası Sanat Yönetmenidir.

7 Mayıs Salı günü, saat 19:00'da Bilkent Erzurum Konser Salonu'nda başlayacak konserin biletleri, Bilkent İrtibat Bürosu'ndan temin edilebilir. Konserden bir saat önce ücretsiz servisler Bilkent İrtibat Bürosu önünden izleyicileri Bilkent Erzurum Konser Salonu'na getirecektir.