30 Mart 2006, ÖNCE VATAN

Ekmel Hoca İnterneti 100 Kat Hızlandıracak

Profesör Ekmek Özbay ve ekibi nanoçiplerle dünyanın en hızlı ve en hassas füze uyarı sistemini geliştirince dünyanın en büyük mikroçip üreticisi Intel’in dikkatini çekti. Şimdi hedef: 100 kat hızlı internet.

Bilkent Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma Merkezi(NANOTOM) Direktörü Profesör Ekmel Özbay ve ekibinin nano çipler konusundaki çalışmaları dünya devi Intel’in dikkatini çekti. Dünyanın en büyük Ar-Ge bütçesine sahip Intel’in Ar-Ge’den sorumlu Başkan Yardımcısı Daivd Tennenhouse WiMAX teknolojisinin kapasitesini 100 kat artıracak nanoçipler konusunda görüşme yapmak için NANOTAM’ı ziyaret etti. Nanoçiplerin WiMAX teknolojisinin sahip olduğu hız kapasitesini 100 kat artırabileceği öngörülüyor.Ekmel Özbay ve ekibi Intel’den önce Aselsan’ın dikkatini çekti. Nanoçiplerle dünyanın en hızlı ve en hassas füze uyarı sistemini kurdu. Ekmel Özbay merkezin kurulmasında Aselsan, TÜBİTAK ve MSB gibi kurumların projelerinin büyük katkısı olduğunu belirtiyor. Nanoçiplerle üretilen güneş körü dedektörler askeri helikopterlerin moderizasyonunda kullanılacak. Milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacak olan proje sadece askeri amaçlarla kullanılmayacak. Sivil uçaklar da terörist saldırılarından korunmak için bu tür uyarı sistemlerine ihtiyaç duyuyor.

Koç Grubu “Teknoloji Günü” etkinliğinde tanıştığımız Ekmel Özbay bizim için her sektörde yaşanabilecek değişimleri ve gelişmeleri sıraladı. Tekstil sektöründe kırışmayan ve kirlenmeyen kumaşlar ile yeni giyim alışkanlıkları oluşacak. Bu yüzden geleneksel temizleme yöntemi ie çalışan çamaşır makinesi ve ütü satışları düşebilir. Sağlık sektöründe tedavi ve teşhiste yeni yöntemler kullanılacak. Nano tabancalarla doğrudan hücreye müdahale edilecek. Uzun tedavi yöntemleri ortadan kalkacak. Yapay kemik üretilebilecek. İnşaat endüstrisi ve mimarlık konusunda bilinenler hızla değişecek. Yeni geliştirilecek malzemeler yeni ve benzeri olmayan şekillerde tasarımlar mümkün olacak. Aynı etki dekorasyona da yansıyacak. Nano teknolojinin etkileyeceği en önemli sektörlerin başında enerji geliyor. Nano tüpler yepyeni yakıt pillerinin üretiminde yeni bir çığır açacak.

3.7 Milyar Dolar Kaynak

Kore’de nano teknoloji konusunda çok yoğun çalışmalar başladı. Shimon Peres İsrail’de Nano teknoloji araştırmalarına gerekli olan finansmanın sağlanması için kurulan komisyona başkanlık ediyor. Techion’da bilim adamları DNA’dan transistör yapmayı başardılar. Weizmann da insan vücudunda kanseri sürekli olarak algılayıp ikaz verebilecek bir biyolojik bilgisayar yapıldı. ABD Başkanı Bush gelecek 4 yıl için Nano teknoloji konusunda araştırmaları desteklemek üzere federal bütçeden 3.7 milyar dolar kaynak ayrılmasını onayladı. USA National Science Foundation 2015 yılına kada Nano teknolojinin ABD ekonomisine 1 trilyon dolar katkı sağlanması beliyor.

AB’nin Bilim Ödülü Descartes’i Ona Verdiler

Avrupa Birliği’nin en iyi bilimsel projlere verdiği Descartes Bilim Ödülü’ne Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, layık görüldü. Özbay, bu ödülü alan ilk Türk bilimadamı oldu.

Yunanistan, ABD ve İngiltere’den bilim adamlarıyla birlikte 1999 yılında başlatılan “meta malzeme” araştırmasını başarıyla sonuçlandıran Prof. Dr. Özbay ve ekibi, 5 önemli projeye verilen descartes ödüllerinden birinin sahibi oldu. Işığın ters yönde kırılmasını sağlayan malzemeyi üreten Özbay ve ekibinin bu yöntemi, cep telefonları ve bilgisayar çiplerinin küçültülmesinden mikroskopların etkinliğinin artırılmasına kadar her alanda kolaylıklar getiriyor.

Londra’daki “Kraliyet Bilim Topluluğu”nda düzenlenen törene katılan Özbay, “Türkiye’yi Bilimsel anlamda da Avrupa’ya soktuk. Gurur duyuyorum” dedi.