31.07.2006 STAR

BİLİM KENTİ BİLKENT

Ankara’da 22 yıl önce kurulan Bilkent Üniversitesi 9 fakülte, 2 yüksekokuluyla 11 bin 500 öğrenciye ışık tutuyor. Rektör Prof. Dr. Ali Doğramacı’nın önderliğinde 40 ülkeden 920 öğretim üyesinin görev yaptığı Bilkent’e bu yıl 4 bin 306 öğrenci alınacak. Adeta bilim üssü olan Bilkent öğrencileri hem akademik kurumlarda hem de iş çevrelerinde başarılı olmalarını sağlayan güçlü bir alt yapı ile yetiştiriliyor. Öğrenim dili İngilizce olan üniversitede öğrenciler için kariyer yönlendirme ve işe yerleştirme merkezi var.

Sportif yapısıyla göz kamaştırıyor
Bilkent bir bilim üssü olmasının yanısıra öğrencilerini ders ve sınav stresinin uzağına taşıyan sportif altyapıya sahip. Basketbol ve voleybol sahaları, açık ve kapalı tenis kortları, çim ve halı futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkurlarıyla adeta göz kamaştırıyor. Yurtdışındaki üniversitelerle gerçekleştirilen değişim programları, öğrencilerin hem akademik, hem de sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlıyor. Bilkent, Türkiye’de senfoni orkestrasına sahip tek üniversite. 12 ülkeden gelen 120 sanatçıdan oluşan Senfoni Orkestrası, yılda 60’tan fazla konser veriyor. Öğrencilerin yönettiği Radyo Bilkent ise klasik, pop, rock gibi müzik türlerinde yayın yapıyor. Kampüse dağılmış çeşitli laboratuvarlarda, öğrencilerin kullanımına açık 4 bin bilgisayar bulunuyor.

Dünyanın en iyileri arasında
Bilkent, eğitim ve araştırma olanakları açısından dünyanın en iyilerinden. Akademisyenlerin yüzde 85’i yurtdışındaki üniversitelerden. Öğretim üyesi başına düşen bilimsel yayın sayısınca da zirvede. Ülkenin 4 bir tarafından yılda 50 bin araştırmacı ve öğrencinin ziyaret ettiği kütüphanesi 3 milyon dolarlık bütçesiyle en çok yeni kitap ve dergi alan kütüphane özelliği taşıyor. 360 binden fazla kitap bulunan ve 20 bin yabancı dergiye abone olan kütüphane, yılın 362 günü açık.

Hocalar ABD’den derse katılıyor
Yurtsışındaki kurumlarda görev yapan öğretim üyeleri Bilkent Üniversitesi’nin New York ofisiyle kurulan uydu bağlantısı sayesinde öğrencilere video-konferans yoluyla ders veriyor. Öğrencilerin potansiyelini ortaya çıkartabilmek için sınırsız olanaklar sunuyor. Üniversitede tek kişilik, çift kişilik ve dört kişilik olmak üzere 25 binada 4 bin öğrenciye yurt imkanı sağlanıyor. Öğrenciler odalardaki hızlı internetten ücretsiz yararlanıyor.

Kapsamlı burs var
Yıllık öğrenim ücreti 14 bin YTL olan Bilkent’te öğrencilerin dörtte birinden fazlası burslu. Bilkent’te karşılık olan bursların en önemlisi tüm hazırlık sınıfı, fakülte öğrenim ücreti, yurt ücreti ve ayda 200 YTL’yi kapsayan “Kapsamlı” burs. Ayrıca yıllık not ortalaması 4.00 üzerinden 3.50 ve üzerinde olan ücretli öğrencilere de bir sonraki akademik yıl için “Üstün Başarı” bursu veriliyor.