22.05.2003, Dünya – Özel EK (Gazete)

Bilkent, kişisel gelişimi destekliyor

…Bilkent Üniversitesi'nin Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak 1984 yılında kurulduğunu ve 1986 yılında öğetime başladığını söyleyen Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Berkman, "Bilim, teknik ve sanatta bir 'Mükemmeliyet Merkezi' olma hedefi ile kurulan Bilkent Üniversitesi'nde bu amaca ulaşmak üzere her türlü olanak seferber edildi" dedi. Üniversitenin, sağlam kaynakları, çağdaş öğretim üyesi-öğrenci ilişkileri, çok yönlü ve kişsel gelişimi destekleyen eğitirn yaklaşımıyla kısa sürede amaçladığı konuma ulaştığını belirten Berkman, şunlan söyledi: Bilkent’in üniversite anlayışı ve eğitim felsefesi, üniversitenin 'bilim üretme' ve 'eğitim' işlevleri arasında çok yakın ve doğrudan bir ilişki olduğu ve buna bağlı olararak da ‘bilgi üretenler’in ‘bilim öğretimi’ni de en iyi ve en etkili şekilde yaptığına dayanıyor." Bilkent’in, dünyanın saygın üniversitelerinde eğitim görmüş akademik kadrosuyla öğrencilerine kaliteli bir eğitim sunduğunu ifade eden Berkman, bunun yanında yapılan bilimsel araştırmalarla Türkiye'nin sesini dünya bilim çevrelerinde başarıyla duyurduğunu savundu. Eğitimde kalitenin öğrencilerin derse aktif katılımlarıyla, uygulama ve araştırma yapmalarıyla gerekleştirildiğini kaydeden Berkman, 'Derslerin işlenişleri ve öğrencilerin değerlendirilme yöntemleri, öğrencilerin analitik, eleştirel/sorgulayıcı ve bilimsel düşünme becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik” diye konuştu. Katılımcı eğitimin temel öğesi olan "küçük sınıflarda eğitim"in özellikle önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Berkman, öğretim elemanlarının derslerini öğrencilerin kendi kendilerine öğrenme yetenrklerini geliştirecek tarzda sunduklarını kaydetti. Berkman “Üniversitemiz, yüksek lisans ve doklora derecelerini yurtdışında aldıktan sonra bu ülkelerde çalışan birçok Türk bilim adamını Türkiye’ye çekerek tersine bir beyin göçü başlattı” dedi.