Aralık 1999 - Sanat Çevresi

Bilkent Üniversitesi Türk Plastik Sanatlar Arşivi

1990 yılında kurulmuş olan Türk Plastik Sanatlar Arşivi (TPSA) Bilkent Üniversitesi Merkez Kampus Kütüphanesi Sanat Odası'nda hizmet vermektedir. Arşiv; çağdaş Türk sanatçıları hakkında güncel bilgiler bulmanın son derece güç olması, broşür, sergi davetiyeleri vb. dokümanların ise zaman içinde yitip gitmesi sonucu adeta ulaşılamaz bir hal alması nedeniyle çağdaş Türk plastik sanatına ve bu alanda çalışanlara hizmet etmek amacıyla kurulmuştur.

Kütüphane Sanat Odası, Türk plastik sanatlar konusunda oldukça zengin kitap koleksiyonuna sahip olmasının yanısıra küpür, davetiye, broşür, afiş, reprodüksiyon, makale, bülten, takvim vb. dokümanlardan oluşan zengin arşiv koleksiyonunu da gün geçtikçe çoğaltmaktadır.

Bugüne kadar yayımı devam eden veya kesilmiş 11 farklı gazete ve 58 farklı dergi taranmıştır. Gazeteler 1988 yılından itibaren taranmış olmakla beraber dergilerde tarih 1935'lere kada inmektedir.

…dokümanlar bilgisayar ortamında kataloglanmakta ve "Library of Congress" konu başlıkları listesine göre İngilizce konu başlıkları verilmektedir. Bilgisayarda "Sanat" veri tabanına girilerek anahtar kelime, yazar adı, kurum adı, konferans-toplantı adı, yayın adı, konu başlıkları vb. birçok kriterden tarama yapmak mümkündür.

İleri