29 Temmuz 2001, Zaman Gazetesi

Dört beyin daha...

…Ekim ayında Microsoft’ta çalışmaya başlayacak olan bu dört genç, şimdi çıkacak vizelerini bekliyor. Gençlerin en büyük hayali ise, bir gün güçlü bir “Türk bilişim şirketi” kurmak. Nasıl gittiler? ‘Microsoft, bazı üniversitelerin rektörlüğüne kendileri ile çalışmak isteyen öğrenciler için başvuru formu gönderdi. Hemen hemen her öğrenci başvuruda bulundu. Microsoft’ta çalışmak istediğimize dair bir özgeçmişimizi ABD’deki merkezlerine gönderdik. Bunun üzerine yetkililer bize maillerle sorular gönderdiler. Biz de maille soruları cevaplandırdık. Bu mail trafiğinin ardından bizi ayrı ayrı telefonla aradılar ve yaklaşık 1 saat süren, genel ve zeka sorularını kapsayan bir görüşme yaptılar. Telefonla yapılan görüşme onlar için öngörüşme hükmünde. Bu görüşmeyi geçtiğiniz takdirde Türkiye’ye geliyorlar. Türkiye’ye gelen 4-5 kişilik uzman elemanlar aynı zamanda sizin Microsoft’ta çalışacağınız mühendisler. Uzmanlar, kendi uzmanlık dallarıyla ilgili yaklaşık 1 saat süren görüşme yaptılar. Daha sonra kabul edilip edilmediğimize dair mail gönderdiler. Bizler de maille onlara geri döndük. Bunun üzerine bize iş teklifinde bulundular. Bu iş tekilifinin ardından kendi şartlarını içeren bir yazı gönderdiler. Biz de şartları kabul ettik, yazıyı imzalayıp gönderdik. Bu işlemlerin ardından vize işlemlerine başladık.” Gençlere göre; Microsoft’un bugünlere gelmesinde Türklerin katkıları büyük. Kendilerinden emin olan ve başarılı olacaklarına inanan genç mühendisler, “Bizden öncekiler nasıl başarılar elde ettiyseler bizler de başarı çizgisini yukarıya çıkarmaya devam edeceğiz. Üniversitelerden bizim gibi mezun olan arkadaşlar yurt dışına gidiyor ve sayısız başarıya imza atıyorlar. Sonuç olarak bu başarı malesef o şirketlere mal ediliyor.” dediler… “Ülkemizde altyapı yetersizliğinden dolayı eğitimde yaşanan ciddi problemler birçok kişinin sağlıksız öğrenimine neden oluyor.” şeklinde konuşan genç mühendisler, kendileri gibi bilgisayar mühendisi olmak istayenlerin kararlı ve istikrarlı olmaları gerektiğini belirttiler. “İstek ve disiplinli çalışma olmazsa bu iş olmaz.” diyen genç mühendisler, üniversiteye hazırlanan ve özellikle bilgisayar mühendisliği bölümünü seçecek olan öğrencilerin bilgisyara kurslarından alacağı bilgilerin üniversite eğitiminde çok faydalı olacağını ve derslerde zorlanmayacaklarını vurguladılar.