26 Ocak 2002 , Radikal

Afganistan’a Yardım Eli

ABD'nin terörle mücadele adına başlattığı operasyonun ardından tüm dünyada gözlerin çevrildiği Afganistan'da hayata dönüşü operasyonunu Türkiye üstlendi. Hükümetin sağlık, eğitim kültür alanlarında yeniden yapılandırmak istediği Afganistan'a yardım köprüsünün temellerini, Türkiye'de sağlık ve eğitim alanlarında dev yatırımlara imza atan Prof İhsan Doğramacı atıyor… …Çocukların rahatça uçurtma uçuracağı, kadınların şarkı söyleyeceği, sinema ve tiyatroların hizmet vereceği bir Afganistan' hayali kuran Doğramacı, bu hayalin gerçekleşmesi için İstanbul, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinin koordinatörlüğünde tüm kamu kurum ve kuruluşlarını harekete geçiriyor. Prof. Dogramacı, 'Bu kadar şanssızlığı hak etmiyorlar' dediği Afganistan halkına yaşam şansı tanınmasını istiyor. Bunun tanınmasına ön ayak olmanın heyecanını yaşayan Prof. Doğramacı, Afganistan'daki acı tabloyu şöyle özetliyor: · Doğan her dört bebekten birisi beş yaşına ulaşmadan ölüyor. · Bebekler açlıktan ve aşı yokluğundan ölüyor. · Ülkede ortalama yaşam süresi 43'te kalıyor. · Nüfusun yüzde 88'i içilebilecek temiz suya ulaşamıyor. · Okuma-yazma öğrenmek mucize. Kitap, kalem, defter hiç yok! Projenin Ana Hatları * Afganistan'da 1980'de kurulan Atatürk Çocuk Hastanesi'ni daha da işlevsel hale getireceğiz. Bu hastanede çalışan doktorlar rotasyon halinde Hacettepe Hastanesi'ne gelip eğitimlerini tamamlayacak. Yeterli koşullar yaratıldığında bu hastaneye Türkiye'den de eğitici doktorlar gidecek. * Yükseköğretim Bakanı Dr. Sharef Faez ile yaptığımız görüşme sonrasında bir eğitim semineri düzenlemeyi kararlaştırdık. Seminerle ekonomi, bilgisayar gibi alanlarda işbirliği sağlayacağız. Bu seminere Türkiye'den bilim heyeti de katılacak. * Taliban döneminde görevini bırakmak zorunda kalan doktorların göreve çağrılması için Sağlık Bakanı Süheyla Sıddiki ile işbirliği yaptık. * Kültür Bakanı Sayed Raheen ile yaptığımız görüşme sonrasında tiyatro, müzik, el sanatları heykel ve anıtların korunması konusunda Türk uzmanlar yardım götürecek. Bu sanatların gelişmesi için Türk Kültür Bakanlığı, Afganistan'da incelemelerde bulunacak. * Okuma-yazma bilmeyen halka okuma-yazma öğreteceğiz. Milli Eğitim Bakanlığımız, hazırlığını buna göre yapacak. * Afganistan'a doktorun, öğretmenin yanı sıra sanatçılar da gidecek. İlk önce yıkılmış sinema-tiyatro binaları yeniden kurulacak. *Yükseköğretim sisteminde olması gereken birimleri bizim bilim adamlarımız belirleyecek. Kısacası Afganistan'ı biz Afgan çocukları yaratacağız. Evet, Amerika da bunu böyle istiyor! (Uluslararası Çocuk Sağlığı Merkezi Başkani Prof. Dogramacı, Afganistan Sağlık Bakanı Doç. Dr. Süheyla Siddıki ile görüştü.)