14 Mart 2002 , Hürriyet

Dünya zenginlerini uyardı

Bilkent Üniversitesi'nin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı, dünyanın en zenginlerini, "Dünya gelirinin yüzde 80'den fazlası en zengin yüzde 20'ye gidiyor. Bunda bir yanlışlık var" diye uyardı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF'in ortak düzenlediği, 0-12 yaş dönemi dünya çocuklarının sağlığı ile ilgili toplantı için İsveç'in başkenti Stockholm'e giden Doğramacı, önceki akşam İsveç Kraliçesi'nin himayesinde yapılan toplantıya katıldı. Doğramacı, Kraliçe'nin ağırladığı ve birçok ülke cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcıları, sağlık bakanları, sağlık örgütleri yetkilileri ile dünyanın en zenginlerinin aralarında bulunduğu topluluğa "baş konuşmacı" olarak hitap etti. Microsoft'un sahibi Bill Gates ve eşi Melinda Gates ile CNN'in eski sahibi Ted Turner gibi dünyanın önde gelenlerine, "Eşitsizliklerle zedelenmiş bir dünyada yaşıyoruz" diye seslenerek söze başlayan Doğramacı, "çocuklara ve gençlere daha da güzel bir gelecek yaratılması için el ele verme" çağrısında bulundu. Doğramacı, özetle şunları söyledi "Eğer nüfusun yüzde 10'u gelirin yarıdan fazlasını elde ediyorsa bunda bir yanlışlık vardır. Eğer dünyanın en zengin 20 ülkesinin ortalama geliri en fakir 20 ülkeninkinden 37 kat fazla ise ve bu fark son 40 yıl içinde yüzde 100'den fazla arttı ise bunda bir yanlışlık vardır. Çocukların ve gençlerin geleceği için bu tabloyu düzeltmek gerekir. Artık çoculara ve gençlere sağlık, barış ve daha güzel bir gelecek yaratılması için yeni bir gündem hazırlanmasının vakti gelmiştir."