22 Eylül 2002, Hürriyet Gazetesi

Bilim karnesi en iyi iki üniversite Hacettepe ve Bilkent

ÜNİVERSİTELERİN BİLİM KARNESİ

Ülkelerin bilimsel ve teknolojik gelişkinliğini ölçmenin en önemli göstergelerinden biri olan "Uluslararası Bilimsel Atıf Endeksleri"ne giren bilimsel makale sayısı itibariyle, Türkiye, dünya 25'ncisi oldu. Fen bilimleri alanında uluslararası düzeyde kabul gören hakemli bilimsel dergileri kapsayan, Science Citation Index'de (SCI) yer alan makale sayısına göre belirlenen dünya sıralamasında 1985'te 43'üncü sırada olan Türkiye, 1995'te 34, 2001 yılında ise 25'nci sıraya yükseldi.

Nitelik Sıralamasında Bilkent Başta
Sosyal bilimler alanında öğretim üyesi başına düşen yayın oranına bakıldığında Türkiye birinciliği Bilkent'te. Fen ve sosyal bilimler alanındaki toplam yayın sayısı, öğretim üyesi sayısına oranlandığında ortaya çıkan hoca başına düşen yayın sayısında Bilkent en üst basamakta yer alıyor. Bilkent Üniversitesi'nde 2001 yılında görev yapan doktoralı 244 öğretim üyesi, uluslararası endekslere giren toplam 196 yayına imza atmış. Bundan Bilkent'teki her 10 öğretim üyesinden yaklaşık 8'inin bir uluslararası yayına imza attığı sonucu çıkıyor.

Sosyalde Yine Bilkent
Sosyal bilimlerde Bilkent hem sayısal olarak hem de öğretim üyesi başına düşen yayın oranında Türkiye birincisi. Fen ve sosyal bilimler alanındaki yayınların toplamı alındığında Hacettepe birinci gelirken, öğretim üyesi başına düşen toplam yayın sayısında Bilkent yine üst sıraya çıkıyor.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Doğramacı
"Başarının temelinde tersine beyin göçü yatıyor."
Sosyal Bilimler ile sanat ve kültür alanlarında, uluslararası endekslere giren yayın sayısı bakımından Türkiye birinciliğini elinde tutan Bilkent Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Doğramacı'ya göre, başarının temelinde yatan en önemli faktör, Bilkent'in misyonu diye tanımladığı, tersine çevrilen beyin göçü. Prof. Doğramacı bu misyonu şöyle anlatıyor. "Alanlarında iyi olanlar, dışlarda iş bulanlardır ve onları geri getirmek zordur. Bilkentli öğretim üyelerinin dörtte üçünden fazlası, yurtdışında iken, Bilkent'te çalışmak üzere Türkiye'ye dönmüş hocalardan oluşmaktadır. İşte o beyin göçünü geri çevirmek, onların Türkiye'de genç nesilleri yetiştirmesini sağlamak da , Bilkent'in misyonudur." Prof. Doğramacı ayrıca, bilim üreten insanların bilimi öğretmeleri ile daha farklı bir eğitim ortamı oluştuğunu vurgulayarak, "Türkiye'deki hocalar, bilim üretimine daha çok girdikçe, onlardan ders alan öğrencilerin de daha iyi yetişmeleri mümkün olacak" diye konuşuyor. Türkiye'nin fen bilimleri alanındaki başarısının sosyal bilimler alanına yansımasının da en büyük dileği olduğunu ifade eden Prof. Doğramacı, şöyle konuşuyor: "İktisatta ve sosyal bilimlerde Türkiye'nin ilerlemesi için daha uzun bir yolumuz var. Bugün ekonomik ve sosyal sorunlarımızı düşündüğümüz zaman, bu konunun önemi kendini gösterir. Dünyada gelişmeleri takip eden kimseler, bu konuda katkı yapan kimselerdir. Ülkemizin bu sahalarda da büyük atılımlar yapmasını diliyoruz."